ΣΥΝΟΔΙΚΑ

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ 2016


1. ΠΡΟΣΥΝΟΔΙΚΑ

 

 1.1. Το "κλίμα" της εποχής της Συνόδου:

ολόγυρά μας πόλεμοι και τρομοκρατικές ενέργειες

      Ο άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς (+1 Ιουνίου): «Εκείνο το οποίον ο Κύριος λέγει εις την Αποκάλυψιν περί των επτά τοπικών Εκκλησιών, ισχύει πολύ περισσότερον διά τας σημερινάς τοπικάς Ορθοδόξους Εκκλησίας, αι οποίαι είναι πλησιέστεραι χρονικώς προς τας αντιχρίστους και αποκαλυπτικάς φρικαλεότητας και γεγονότα, παρά αι τοπικαί Εκκλησίαι της Αποστολικής εποχής περί των οποίων ομιλεί ο Κύριος». (Αποκ. 1:11 - 3:22). Βιβλίο, σελ. 7. Σε καιρό διωγμών των Χριστιανών, και εν μέσω πολέμων και αναταραχών, έγινε ποτέ πριν (ανεπηρέαστη) μεγάλη Σύνοδος;

Γενοκτονία Χριστιανών:

 «Το συγκλονιστικότερο γεγονός του καιρού μας είναι ο διωγμός των Χριστιανών - ασύλληπτης εντάσεως και εκτάσεως διωγμός των Χριστιανών καθ' όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου- έγραφε τις ημέρες των Χριστουγέννων, προ ετών, ο αναλυτής ενός εγκρίτου δυτικού περιοδικού. Και προσέθετε: Έτι συγκλονιστικότερο είναι το γεγονός της νεκρικής σιγής των ιθυνουσών ελίτ του κόσμου τούτου, συμπεριλαμβανομένων, φευ, των Εκκλησιών». (ΕΣΤΙΑ, 16-17 Απρ. 2016). "Αγάπη", κατά περίεργο τρόπο, έβλεπε ο πατριάρχης Αθηναγόρας: «Και τι γίνεται σήμερα; Πνεύμα μέγα αγάπης εξαπλώνεται υπέρ τους Χριστιανούς Ανατολής και Δύσεως»! Λινκ 

+     +     +

Τρομοκρατικές ενέργειες ακόμα και μέσα στα "πολιτισμένα" κράτη, όπως στη Γαλλία (Παρίσι, Νοέμβριος 2015):

 

 Και στο κέντρο της Ευρώπης (Βρυξέλες, Μάρτιος 2016):

 

Τα ίδια στην Νορβηγία (22-7-2011), και στο Λονδίνο (7 Ιουλίου 2005):

Αλλά και στην Ισπανία (11 Μαρτίου 2004):

Το 2004 η Μαδρίτη ζει το μεγαλύτερο τρομοκρατικό χτύπημα στην ιστορία της Ευρώπης

Και βέβαια το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης (11-9-2001):

 

      Έγινε τότε χτύπημα και στο Αμερικανικό Πεντάγωνο (!) και πριν λίγα χρόνια επίθεση πάλι στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου στη Νέα Υόρκη, στις 26 Φεβρουαρίου του 1993, χτύπημα στη Beslan στα σύνορα με την Τσετσενία στη Ρωσία στις 24 Μαρτίου του 2001, καθώς και ένοπλη επιχείρηση σε θέατρο της Μόσχας Τσετσένων τρομοκρατών τον Οκτώβριο του 2002 που προκάλεσε το θάνατο δεκάδων πολιτών. Οι πορτοκαλί επαναστάσεις, όπως στην Ουκρανία, και οι πόλεμοι στη Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Συρία κλπ προωθούνται από την τρομοκρατία αλλά και την προωθούν... Πλήθος ανθρώπων σε όλο και περισσότερα κράτη αιματοκυλούνται χωρίς φανερή αιτία...  περισσότερα: τρ1  τρ2

     Η τρομοκρατία είχε, μεταξύ άλλων, προβλεφθεί πολλές δεκαετίες ενωρίτερα από τον Βέρνερ Φον Μπράουν, διότι συζητιόταν στα υψηλά κλιμάκια σχεδιασμού της πολιτικής της Υπερδύναμης, στα οποία συμμετείχε ο ίδιος, και όσα αποφασίσθηκαν τότε φαίνεται ότι δεν υπάρχει διάθεση να αλλάξουν! Εξ άλλου η Παγκοσμιοποίηση, που εφαρμόζει αυτή την τακτική, είναι ένας ελέφαντας που δεν μπορεί να ελιχθεί όπως συνέβαινε πχ με τον ευκίνητο αίγαγρο (κριάρι αιγών) που συμβόλιζε στην Παλαιά Διαθήκη τον Μέγα Αλέξανδρο και την εκστρατεία του στην Ανατολή! (Διαβάστε τις προειδοποιήσεις: Βέρνερ Φον Μπράουν +ΟΗΕ+Βατικανό+NASA-εξωγήινοι! Και σε video: UFO-τελικό χαρτί της NWO)

       Η Νέα Τάξη προχωράει με πολλή υποκρισία. Ο μαύρος πρόεδρος Ομπάμα παίρνει βραβείο Νόμπελ ειρήνης, χωρίς κανένα ειρηνευτικό έργο, ενώ αμέσως κατόπιν ξεκινάει τους πολέμους, και δια των μυστικών υπηρεσιών συγκροτεί ομάδες (λίγο ή πολύ) φανατικών Ισλαμιστών για την ανατροπή του Σύρου προέδρου Άσαντ. Έτσι απλώνεται η τρομοκρατία σε όλες τις χώρες. Υπάρχουν και πολλές "θεωρίες συνωμοσίας" για το προχώρημα της Νέας Τάξης, αλλά δεν θα μας απασχολήσουν.

     Εδώ ενδιαφερόμαστε για τον πνευματικό προσανατολισμό της Παγκοσμιοποίησης που φανερώνεται πρώτα μέσα από τους πολέμους, την τρομοκρατία και την αναταραχή που ξεσηκώνει στα κράτη της υδρογείου στα οποία επεμβαίνει για να πετύχει τους στόχους της. Διότι βέβαια από τον καρπό του αναγνωρίζεται το δένδρο.

      Η Παγκοσμιοποίηση σαν προσπάθεια ξεκίνησε πριν τον 1ο Παγκ. Πόλεμο. Τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα των Τραπεζιτών κυρίως, ήταν πίσω από την προσπάθεια αυτή, αλλά και τις αντιπαραθέσεις μεταξύ κρατών που προκάλεσαν τους δύο παγκοσμίους πολέμους. Την τελική  της φάση ονόμασε Νέα Παγκόσμια Τάξη (New World Order) ο Αμερικανός πρόεδρος Μπους ο πρεσβύτερος, κατά τον 1ο πόλεμο του Ιράκ, καθώς και σε ομιλία που έκανε ο ίδιος στις 18-7-1991 στο Ελληνικό κοινοβούλιο. vid Στην πράξη η Ν.Τ. (NWO) αποδείχθηκε ότι προκαλεί το αντίθετο από το όνομά της, δηλ. γενικευμένη αταξία μέσα και έξω από τα κράτη, που θα καταλήξει στον Γενικό Πόλεμο, κατά τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό.

  Χαρακτηριστικό της Νέας Τάξης, εκτός από τον απάνθρωπο τρόπο που προχωράει, είναι ότι υποστηρίζεται από την (γενικά) αρρωστημένη πνευματικότητα της Δύσης, που είναι ίδια με αυτή των αρχηγών της, γι' αυτό υπάρχουν και διακηρύξεις για την θεοπνευστία των ενεργειών της! 

      Μετά το δημοσίευμα της Ισραηλινής εφημερίδας Χααρέτζ, που προηγήθηκε, γράφεται:

   Σε συνέντευξη στην τηλεοπτική σειρά του BBC, ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος Ναμπίλ Σάαθ, που ήταν τότε υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής, αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι κατά την συνάντηση κορυφής Ισραήλ-Παλαιστινίων στο αιγυπτιακό θέρετρo Σαρμ ελ Σεΐχ, ο πρόεδρος Μπους είπε τα εξής:

  «Ο πρόεδρος Μπους είπε σε όλους μας: Εκτελώ αποστολή από τον Θεό. Ο Θεός μου είπε: Τζορτζ, πήγαινε να πολεμήσεις αυτούς τους τρομοκράτες στο Αφγανιστάν. Και το έκανα. Και μετά μου είπε: Tζορτζ πήγαινε να τερματίσεις την τυραννία στο Ιράκ. Και το έκανα»! Link

   Αλλά ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης, άλλοτε, ότι κοιτώντας τον πάπα βλέπει... τον Θεό! Άρα... για ποιον "Θεό" μιλάει; (βίντεο)

+      +      +

       Ο πρόεδρος Ομπάμα εκτός από τους πολέμους έχει στο ενεργητικό του την προώθηση της ομοφυλοφιλίας και των άλλων σαρκικών παθών ως ωφελίμων και αξίων τιμής, επικαλούμενος μάλιστα το Σύνταγμα των ΗΠΑ, το οποίο όμως τον υποχρέωσε να ορκισθεί στη Βίβλο. η οποία γράφει τα αντίθετα...

    «Τώρα, λοιπόν, εγώ, ο Barack Obama, Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, δυνάμει της εξουσίας που μου έχει ανατεθεί από το Σύνταγμα και τους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών, αποφασίζω και διακηρύσσω τον Ιούνιο του 2009, ως Μήνα Υπερηφάνειας των λεσβιών, ομοφυλοφίλων, αμφισεξουαλικών και τρανσέξουαλς»... (2009β)

    Το Βατικανό με τον πάπα Φραγκίσκο βοήθησε την νέα αυτή θεώρηση για τα σαρκικά πάθη, γιατί αποφάνθηκε ότι δεν μπορεί να κρίνει... Παρότι προβάλλεται ως "αντιπρόσωπος του Θεού στη γη" ο πάπας δηλώνει ανίκανος να κρίνει με βάση την Αγία Γραφή, όχι για τα πρόσωπα, αλλά το τι είναι αμαρτία και τι όχι...  Φιλάει τα χέρια γνωστών ομοφυλόφιλων ιερέων του και "συλλειτουργεί" μαζί τους! (Δείτε: Υπερήφανη διαφορετικότητα). Δεν έχει απομακρυνθεί από τις πλάνες του παρελθόντος. Παραμένει αμετανόητος, ενώ προσθέτει διαρκώς νέες πλάνες στις παλιές. (Βλ. Μετανόησε ο πάπας;)

 

Και άρχισαν οι μετακινήσεις πληθυσμών:

Είναι τόσο μαζικές που αντιστοιχούν σε εισβολή!

 Με τους πολέμους και την τρομοκρατία, ήρθε και η ανεξέλεγκτη μετακίνηση πληθυσμών από ανθρώπους που προσπαθούν να γλυτώσουν από τα πεδία των μαχών που δημιούργησε η Νέα Τάξη, με τις "ευλογίες" των παπών του Βατικανού.

    Με την ευκαιρία του προσφυγικού δείχνεται και η πνευματικότητα των λαών που τους υποδέχονται, ή ο πολιτισμός τους κατά τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, μάλιστα των δυτικών: «...οι πολιτισμένοι οποίοι ανάγκασαν αυτούς τους ανθρώπους να πάρουν αυτό το δρόμο με τους βομβαρδισμούς και τους πολέμους...! Επομένως το τέλος (της Ευρώπης) θα είναι πολύ γρήγορο»! (προφητεία;)

Ο αρχιεπ. Ιερώνυμος, με αφορμή το προσφυγικό για τον πολιτισμό της Ευρώπης:

 

      Οι εκκλήσεις επομένως του πάπα, εκ των ηγετών της Παγκοσμιοποίησης, για αποδοχή των προσφύγων, χωρίς να λαμβάνεται υπ' όψιν η άσχημη οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα (περισσότερο), και στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (λιγότερο), δείχνουν ότι ο σχεδιασμός της Νέας Τάξης βλέπει τους ανθρώπους σαν κρέατα, και χρησιμοποιεί τους μηχανισμούς για την επικράτησή της σαν ...κρεατομηχανές.

    Γιατί οι πάπες (για το καλό μας;) τάσσονται με το μέρος της Νέας Τάξης, που προκαλεί την αιματοχυσία μέσα και έξω από τις χώρες, και θα οδηγήσει τελικά στον 3ο παγκόσμιο πόλεμο; Και γιατί ενώ η κατάσταση επιδεινώνεται με το προσφυγικό ο πάπας Φραγκίσκος δεν μιλάει για την κατάργηση της αιτίας του, δηλ. των πολέμων που βέβαια οι πάπες ευλόγησαν, ως δήθεν κατά της τρομοκρατίας, αλλά απλώς επιμένει στην μαζική διείσδυση των ταλαιπωρημένων αυτών ανθρώπων στην Ευρώπη, αλλά και στην Αμερική μέσω Μεξικού;


  Το μόνο που ξέρουν οι πάπες είναι να καλούν σε «Νέα Παγκόσμια Τάξη» (New World Order), μαζί με τους πολεμοκάπηλους πολιτικούς.
  

  Και ενώ η απομάκρυνση από το Θεό που δηλώνεται από την μη τήρηση των εντολών Του και η πτώση στα πάθη της φιλαργυρίας, φιληδονίας και υπερηφάνειας είναι η αιτία του προχωρήματος του κακού, ο πάπας δεν θέλει να δυσαρεστήσει ούτε τους φιλάργυρους τραπεζίτες και χρηματιστές ούτε τη φιλοπόλεμη ηγεσία των δυτικών κρατών, ούτε τα φιλήδονα ένστικτα των ανθρώπων που θέλει να έχει οπαδούς, αλλά αρκείται σε οδυνηρές διαπιστώσεις, χωρίς να αναφέρει την αιτία τους, που είναι η άνευ Χριστιανικών αρχών Παγκοσμιοποίηση που προωθεί ο ίδιος: «Ενώ ο κόσμος λιμοκτονεί, και το χάος διευρύνεται, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι οι φετινές γιορτές των Χριστουγέννων για εκείνους που επιλέγουν να τις γιορτάσουν, μπορεί να είναι οι τελευταίες τους»... (21-12-2015, λινκ). Αντίστοιχα οι πολιτικοί προβλέπουν νέα τρομοκρατικά χτυπήματα. Έτσι ο πρόεδρος Μπους (ο νεότερος) υποσχέθηκε (!) ότι ο επόμενος πρόεδρος (Ομπάμα) θα νιώσει ότι υπάρχει εχθρός μέσα στην Αμερική, (από το... υποσχεθέν νέο τρομοκρατικό χτύπημα. λινκ).

      Το ανακάτεμα των λαών θα κάνει να θεωρείται "για λόγους ασφαλείας" απαραίτητο το σφράγισμα των πολιτών, ενώ βοηθάει και την προώθηση της Πανθρησκείας υπό τον πάπα. Αυτή τη συνιστά και ο Ισραηλινός πρόεδρος Πέρες:

       Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ακολουθούν την Υπερδύναμη τόσο στα θέματα ηθικής, όσο και στην τακτική των πολέμων της Νέας Τάξης, η οποία αν και περιλαμβάνει την Κίνα και τη Ρωσία στους κόλπους της, δημιουργεί κλίμα αντιπαραθέσεων, οικονομικών αρχικά και στρατιωτικών στην εξέλιξη. Αυτή η αντιπαλότητα Δύσης - Ανατολής έχει τις επιπτώσεις της στην Εκκλησία, η οποία ως Οικουμενική, εκτείνεται σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσματα της Γης.

      Περιληπτικά αυτό είναι το "κλίμα" της εποχής της Πανορθόδοξης Συνόδου: Οι πολιτικοί μαζί με τον πάπα σε κατάσταση πλήρους πνευματικής αποστασίας από τις Χριστιανικές (μάλλον και τις ανθρωπιστικές) αρχές ενδιαφέρονται μόνο για την επιτυχία των νεοταξικών σχεδίων: Μία παγκόσμια κυβέρνηση και μία παγκόσμια Θρησκεία. Το τελευταίο θίγει ιδιαίτερα τους Ορθοδόξους, διότι η Αλήθεια του Χριστού δεν συμβιβάζεται με την "αλήθεια" των άλλων θρησκειών, ούτε ακόμη με τη θεώρηση που έχουν γι' Αυτήν οι ετερόδοξοι.

 

Ασίζη 27 Οκτωβρίου 2011:

Ο πάπας ήταν ο αρχηγός μιας ομάδας "θρησκευτικών ηγετών" και ενός "μη πιστού"!!!

       Ο παπισμός έχει ανοιχτεί, ιδιαίτερα μετά το 1986 που είναι η χρονιά της Ασίζης και της 3ης σάλπιγγας του Τσέρνομπιλ (Αψίνθου) που προειδοποιεί για όλα αυτά, σε διαχριστιανικές και διαθρησκειακές επαφές που έχουν κέντρο τον πάπα και τις κοσμικές επιδιώξεις του, και όχι τον Χριστό και το ενδιαφέρον για τις εντολές Του... Έτσι, με τη συμμετοχή των Ορθοδόξων, πικραίνει (σαν άψινθος) τις ψυχές και τα ύδατα του Βαπτίσματος...

Ο πάπας δρα με τον τρόπο του πεσμένου "αστέρα" της Αποκάλυψης...

(Διαβάστε το «3 ΟΥΑΙ»)

+      +      +

Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στους ετεροδόξους του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (WCC):

     29 Μαΐου 2006: Μήπως οι Ορθόδοξοι "ευλογούν" με την παρουσία τους, την εκκοσμίκευση των ετεροδόξων, όπως φαίνεται στην παραπάνω φωτογραφία, που τραβήχτηκε στην ημερομηνία της πτώσης της Πόλης; (περισσότερα και φωτό)

+     +     +

Παρόμοια είναι και η φωτογραφία από τη 10η Συνέλευση του WCC στο Μπουσάν:

     Ο Ρουμάνος επίσκοπος Νήφων, μιλάει περί Θεοφανείας (...) μπροστά από μια "εικόνα", που δεν είναι απλώς κοσμική αλλά αποκρυφιστική... Τα μονόφθαλμα πρόσωπα δείχνουν ότι δεν υπάρχουν μάτια για άλλες θεωρήσεις των ζητημάτων που αφορούν το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών εκτός από τις καθοδηγούμενες από το σαν περιστέρι Νεοταξίτικο πνεύμα. Ο ψευτο-άγγελος ανήκει κι ο ίδιος σε ένα μονόφθαλμο σύστημα (ανώτερης ιεραρχίας Νεοταξιτών) και απαιτεί (με σηκωμένο το δάχτυλο) επίσης τυφλή υπακοή από τη γυναίκα που κατευθύνει (επειδή κρατάει ράβδο-φλάουτο) και επομένως παριστάνει τη διοίκηση της εκεί Συνέλευσης...

      Οι Ορθόδοξοι θα είχαν κάποια δικαιολογία (σαν να επρόκειτο για απλό λάθος) να παρίστανται εκεί που τώρα εμπαίζονται, αν δεν υπήρχαν οι απαγορεύσεις των Αποστόλων και των Ορθοδόξων Συνόδων...  Αν δεν γνωρίζουν "τα βαθέα του Σατανά" των αποκρυφιστών και λοιπών πλανεμένων, ας απομακρυνθούν από την Ιεζάβελ του Παγκ. Συμβουλίου Εκκλησιών που δηλώνει τον εαυτό της ως προφήτιδα του Θεού και διδάσκει και πλανά τους δούλους Του να συνευρίσκονται με το κοσμικό της φρόνημα και να ταΐζονται με ιδέες προσφερμένες στα είδωλα (γήινων απολαύσεων και ψευδών προσδοκιών ειρήνης, ασφάλειας κλπ), για να μην τους βρουν οι συμφορές της Αποκάλυψης. (βλ. Αποκ. 2:20)

Τυφλή υπακοή στη Νέα Τάξη... και μόνο σ' αυτή: 

        ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ Ο ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ (+1994):

  ...Μερικοί από τους Ορθοδόξους που έχουν ελαφρότητα και θέλουν να κάνουν προβολή, «Ιεραποστολή», συγκαλούν συνέδρια με ετεροδόξους, για να γίνεται ντόρος και νομίζουν ότι θα προβάλουν έτσι την Ορθοδοξία, με το να γίνουν δηλαδή ταραμοσαλάτα με τους κακοδόξους! Λινκ

+     +     +

          Και ο άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς:

      «Ο Οικουμενισμός είναι κοινόν όνομα διά τους ψευδοχριστιανισμούς, διά τας ψευδοεκκλησίας της Δυτικής Ευρώπης. Μέσα του ευρίσκεται η καρδιά όλων των ευρωπαϊκών ουμανισμῶν, με επικεφαλής τον Παπισμόν. Όλοι δε αυτοί οι ψευδοχριστιανισμοί, όλαι αι ψευδοεκκλησίαι, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία αίρεσις παραπλεύρως εις την άλλην αίρεσιν. Το κοινόν ευαγγελικὸν όνομά των είναι παναίρεσις». (Πόποβιτς: Η Ορθόδοξος Εκκλησία και ο Οικουμενισμός, έκδ. Ορθόδοξος Κυψέλη, Θεσσαλονίκη, 1974, σ. 224).

      Η τυφλή υπακοή στον πάπα είναι Αρειανισμός, που μεγαλόφωνα διακηρύσσεται από το πρωτείο και αλάθητο του ηγέτη της παπικής "Εκκλησίας", ο οποίος αποφασίζει αυταρχικά για την τύχη των πιστών στο πρόσωπό του, και όχι στο πρόσωπο του Χριστού που θεωρείται μακριά στον Ουρανό μη επεμβαίνων στα γήινα, τα οποία διοικεί ο πάπας σαν αντιπρόσωπός Του...  Η νοοτροπία αυτή εκτείνεται πλέον και στις αυτοσχέδιες "εκκλησίες" που αποσπάσθηκαν αρχικά από τον παπισμό, μετά τα συγχωροχάρτια και την διαμαρτύρηση, αλλά αντί να προσεγγίσουν την Ορθοδοξία, απομακρύνθηκαν περισσότερο από αυτήν. «Η σύγχρονη Ευρωπαϊκή σχετικοκρατία ακολουθεί τον Αρειανισμό», βεβαιώνει ο άγιος Ιουστίνος. (Πόποβιτς: Άνθρωπος και Θεάνθρωπος, Ε΄ κδ. Αστήρ, Αθήνα 1987, σ. 142)

+     +     +

    Διαπίστωση: Το πνευματικό κλίμα (ή η προ-Συνοδική κατάσταση εξεταζόμενη από Ορθόδοξη άποψη), δείχνει να έχει υποστεί έντονο επηρεασμό από το κοσμικό πνεύμα με το οποίο βλέπει τις θρησκείες η Νέα Τάξη και ο προβαλλόμενος από αυτήν ως αρχηγός τους, πάπας της Ρώμης. Βλ. και έπεσε η Μόσχα;

1.2. Βιβλία ενημερωτικά πριν τη Σύνοδο.

Α. 1971: Ο άγιος Ιουστίνος Πόποβιτς (+1 Ιουνίου):  Επικίνδυνη η Σύγκλιση Οικουμενικής Συνόδου!  «Εις τον Θεανθρώπινον οργανισμόν της Ορθοδόξου Εκκλησίας, όλα είναι οργανικώς συνδεδεμένα. Εγγίζων τις οιονδήποτε πρόβλημα της Εκκλησίας, εγγίζει αυτό τούτο το Θεανθρώπινον Πρόσωπον του Κυρίου Ιησού». (σελ.8)

Β.  1926 - επανέκδοση 1977.  ΦΩΝΗ ΕΞ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ: Δια την προσεχή Οικουμενική Σύνοδο.

ΓΓΙΝΕΣΘΕ ΕΤΟΙΜΟΙ-AΡΧΙΜ. ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ 2016.

Δ. 2016 Μάρτιος: Καθ. κ. Δημήτριος Τσελεγγίδης: «Μία Σύνοδος με έλλειψη συνοδικότητας και Ορθόδοξης αυτοσυνειδησίας: Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

 

1.3. Εκπροσώπηση - Θέματα:

 

    14 Αυτοκέφαλες Εκκλησίες θα εκπροσωπηθούν στην επικείμενη Σύνοδο, περιλαμβάνοντας το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα Πατριαρχεία Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων, Μόσχας, Σερβίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Γεωργίας, καθώς και τις Εκκλησίες Ελλάδος, Κύπρου, Πολωνίας, Αλβανίας και Τσεχίας-Σλοβακίας.

       Αυτόνομες επίσης είναι οι Εκκλησίες της Αυστραλίας, της Φινλανδίας και της Εσθονίας, των οποίων όμως η αυτονομία δεν αναγνωρίζεται επισήμως από το Οικουμενικό Πατριαρχείο (σ.σ. το αυτόνομο των Εκκλησιών και η ανακήρυξή του είναι μεταξύ των θεμάτων της Συνόδου).

      Με βάση τους κανόνες της Συνόδου, για να ληφθεί απόφαση επί κάποιου θέματος απαιτείται ομοφωνία. Ωστόσο, κάθε αντιπροσωπεία εκ των 14 Αυτοκέφαλων Εκκλησιών θα έχει μόνο μία ψήφο στη Σύνοδο. Η ψήφος αυτή θα προκύπτει από εσωτερική ψηφοφορία των 25 μελών κάθε αντιπροσωπείας με απλή πλειοψηφία.

      Τελικά οι εκπρόσωποι των Εκκλησιών συμφώνησαν στις παρακάτω θεματικές ενότητες:

  Η αποστολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στον σύγχρονο κόσμο

  H Ορθόδοξη Διασπορά

  Το αυτόνομο στην Ορθόδοξη Εκκλησία και η ανακήρυξή του

  Το μυστήριο του γάμου και τα κωλύματα αυτού

  Η σπουδαιότητα της νηστείας και η τήρηση αυτής σήμερα

  Οι σχέσεις της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τον λοιπό χριστιανικό κόσμο.

 

  2016-03-19. Οικουμενικός Πατριάρχης: Υπόθεση όλων των μελών της Εκκλησίας η επιτυχία της Μεγάλης Συνόδου. (Αλλά τα συμφωνηθέντα κείμενα ακόμη δεν έγιναν γνωστά, παρά την υπόσχεση!)

 

1.4. Διάφορα κείμενα πριν τη Σύνοδο.


        
    Ειδήσεων:

1.1. 2016-03-08: Η αντιπροσωπεία της Ελλαδικής Εκκλησίας στην Πανορθόδοξη + Ποιοι και γιατί αρνήθηκαν να συμμετάσχουν + Προβληματισμός στην Ιεραρχία για τα κείμενα της Πανορθόδοξης.

1.2. 2016-02-25 Η Εκκλησία της Γεωργίας απέρριψε το κείμενο «Σχέσεις της Ορθοδόξου Εκκλησίας προς τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο».

1.3. 2016-02-04: Πατριάρχης Μόσχας - Η Πανορθόδοξη Σύνοδος δεν είναι Οικουμενική. Δεν πάμε για ένωση με μη Ορθόδοξους.

1.4. 2016-04-22: Το Πατριαρχείο καλεί 2 γυναίκες στην Πανορθόδοξη Σύνοδο.

1.5. 2016-04-19: Γιατί η Πανορθόδοξη Σύνοδος γίνεται στην Κρήτη και όχι στην Κωνσταντινούπολη.

1.6. 2016-05-06: Η αντιπροσωπεία της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρωσίας στη Μεγάλη Σύνοδο.

1.7. 2016-05-07:  Ερωτήματα προς την Εκκλησίαν της Κρήτης, από Ορθόδοξο Τύπο.

1.8. 2016-05-07: ΤΟ «ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΟΡΘΟ» ΚΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, θεολ. κ. Ανδρέα Κυριακού.

1.9. 2016-05-09: Παναγιώτη Τελεβάντου-ΤΡΙΚΥΜΙΑ ΕΝ ΚΡΑΝΙΩ...

1.10. 2016-05-22: Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου-Στον αέρα η Πανορθόδοξη.

1.11. 2016-05-26: ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΡΗΤΗΣ - Προς το ευσεβές πλήρωμα της Εκκλησίας Κρήτης - Ενημερωτικό Φυλλάδιο για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.

1.12. 2016-05-26: Ο Ηγούμενος της Αθωνικής Ι. Μονής Σταυρονικήτα Τύχων στην αντιπροσωπεία του Οικ. Πατριαρχείου στην Πανορθόδοξη Σύνοδο.

1.13. 2016-06-04: Η Εκκλησία της Βουλγαρίας δεν θα συμμετέχει στην Πανορθόδοξη Σύνοδο. ΚΩΛΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ

1.14. 2016-06-13: Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΥΝΟΔΟ! Θεωρεί ότι δεν έχουν ληφθεί, ως  όφειλε, όλες οι αποφάσεις κατά το προπαρασκευαστικό στάδιο με ομοφωνία.

1.15. 2016-06-12: Παρέμβαση Ιερώνυμου για τις «απουσίες» της Πανορθόδοξης, η οποία κατ'  αυτόν δεν είναι Πανορθόδοξη! «...η Σύνοδος δεν είναι Πανορθόδοξη, λέγεται «Αγία και Μεγάλη Σύνοδος»!  Τι ενότητα θα δείξει η Σύνοδος που κατά τρόπο εντυπωσιακό δεν θεωρείται πλέον ούτε Πανορθόδοξη;

1.16. 2016-06-16: (Οικ. Πατριάρχης) Βαρθολομαίος προς Μόσχα και δορυφόρους: Τιμήστε την υπογραφή σας… έστω και την τελευταία στιγμή. Όμως η Αντιόχεια δεν υπέγραψε... και δεν υπάρχει ενότητα όταν τσακώνονται τα Πατριαρχεία Αντιοχείας και Ιεροσολύμων...

1.17. 2016-06-16: Η ουκρανική Βουλή ζητά Αυτοκεφαλία από το Φανάρι. Εδώ φαίνεται καθαρά ότι η Πανορθόδοξη διενεργείται σε καιρό πολέμων και επομένως πιέσεων υπό τη βία των όπλων από την κοσμική εξουσία, κυρίως των υπερδυνάμεων: «Συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ντονμπάς...  Κάτω από τις συνθήκες αυτές, ο λαός της Ουκρανίας δεν αποδέχεται πλέον την ιδέα της εκκλησιαστικής ενότητας με τον Μακαριότατο Πατριάρχη της Μόσχας Κύριλλο»! Στη Συρία αντίστροφα έχουν ρημάξει τη χώρα οι Αμερικάνοι με τους τζιχαντιστές τους... Αλλά και στην Ουκρανία δεν ήταν οι δυτικοί με τις μυστικές τους υπηρεσίες που δημιούργησαν το διχασμό στη χώρα;

1.18. 2016-06-19. Η Αντιόχεια με φωτό - ντοκουμέντο επιβεβαιώνει ότι ποτέ δεν συμφώνησε να γίνει η Αγία Σύνοδος!

 

+     +     +

        Αρχιερέων

2.1.  2015-07-24: Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ της ΣΕΡΒΙΑΣ για τη ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΟΔΟ.

2.2.  2016-02-11: Ο Λεμεσού Αθανάσιος προς την Εκκλησία της Κύπρου.

2.3. 2016-03-08: Ο Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος Παρατηρήσεις για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο.

2.4. 2016-03:  Ο Γόρτυνος Ιερεμίας για την «Πανορθόδοξη» Σύνοδο.

2.5. 1971: Μητροπ. Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτη 2 απαντήσεις για την Πανορθόδοξη Σύνοδο που έγραψε το 1971.

2.6. 2016-03: Μητρόπολη Πειραιώς: Η Πανορθόδοξη Σύνοδος νομιμοποιεί την Πανθρησκεία!

2.7. 2016-03-02: Σχετική προς το παραπάνω κείμενο η προηγηθείσα Επιστολή του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ προς την ΔΙΣ.

2.8. 2016-04-26: Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Βουλγαρίας για την Πανορθόδοξη.   Και:  Η Εκκλησία της Γεωργίας ως στις ειδήσεις (άνω).

2.9.  2016-03-22: Καλαβρύτων-«Όχι στην Μεγάλη Πανορθόδοξη Σύνοδο».

2.10. 2016-02-04: Η Εκκλησία της Κρήτης για την Πανορθόδοξη Σύνοδο.

2.11. 2016-04-24: Μητροπολίτης Φλωρίνης κ. Θεόκλητος για Πανορθόδοξη: Γλάστρες θα είμαστε εκεί! Δείτε όμως: Μητρ. Θεόκλητος ναι μεν αλλά...

2.12.  2016-05-16: Μεσογαίας Νικόλαος: «Αν η Σύνοδος δεν είναι Αγία, δεν θα είναι ούτε Μεγάλη». Αλλά και πρόταση για Σύνοδο Αγία "κατ' οικονομίαν";;;

2.13.  2016-05-23: Παραίτηση-«βόμβα» του Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ από την Πανορθόδοξη Ιερά Σύνοδο.

2.14. 2016-04-16: Κριτική στην Πανορθόδοξη Σύνοδο από τη Ρωσική Εκκλησία της Διασποράς (ROCOR), που ενώθηκε με το Ρωσικό Πατριαρχείο στις 17-5-2007, και γι' αυτό ίσως υπεραμύνεται της συνάντησης πάπα - Κυρίλλου στην Κούβα. Πάντως επισημαίνει: «Σε κανένα σημείο του (το προταθέν κείμενο της Πανορθόδοξης) δεν λαμβάνει υπ’ όψιν το παράδειγμα των Αγίων Πατέρων, των Συνόδων και των ιερών Κανόνων της Εκκλησίας, για τον προσδιορισμό της διαίρεσης μεταξύ των Χριστιανών ως απότοκο του σχίσματος και της αιρέσεως (όρων που, παραδόξως, δεν εμφανίζονται πουθενά στο κείμενο)»... Επίσης: «Η κατηγορηματική απαγόρευση του «προσηλυτισμού», ορθώς εννοούμενη από τους Ορθοδόξους προς τους ετεροδόξους, είναι μια σιωπηρή αποδοχή της «ισότητας των ομολογιών»... ότι αυτό ισοδυναμεί με ομολογία της ιδέας, ότι οι ετερόδοξοι είναι ήδη ενωμένοι με το Σώμα του Χριστού (την Εκκλησία) και επομένως δεν χρειάζεται να μεταστραφούν σ’ αυτήν δια της μετανοίας»...!

2.15. 2016-06-06: Ανακοινωθέν του Πατριαρχείου Αντιοχείας για την Αγία Σύνοδο. Τα κείμενα του Σαμπεζύ δεν υπεγράφησαν από την Εκκλησία της Αντιοχείας, ενώ άλλα δεν υπεγράφησαν από άλλες Εκκλησίες ή δεν έχουν εκφρασθεί με ομοφωνία, οπότε λόγω και της διαφοράς προς το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, «δεν θα συμμετάσχει το Πατριαρχείο Αντιοχείας στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο μέχρι να διαλυθούν όλοι οι λόγοι που εμποδίζουν τη συμμετοχή στη Θεία Ευχαριστία κατά τη διάρκεια της Συνόδου»... Περίεργο όμως να ζητάει τον από κοινού εορτασμό του Πάσχα... εφ' όσον είτε με το Ιουλιανό ημερολόγιο είτε με το διορθωμένο Ιουλιανό οι γιορτές του Πάσχα ταυτίζονται για τους Ορθοδόξους.

2.16. 2016-06-15: Πατριαρχείο Σερβίας: Αν δε λάβετε υπόψη τις ενστάσεις θα αποχωρήσουμε! «Στην περίπτωση που οι Εκκλησίες που θα λάβουν μέρος στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο δεν λάβουν υπόψη τις ενστάσεις των άλλων Εκκλησιών και θεωρούν ότι είναι απλά απούσες μόνο για να μποϊκοτάρουν τη Σύνοδο, τότε και το Πατριαρχείο Σερβίας θα αποχωρήσει από τις εργασίες»!

2.17. 2016-06: Μητροπ. Ναυπάκτου: Ομολογιακή διγλωσσία, ασάφεια και σύγχυση! «...Από τον 20ό αιώνα άρχισε μια διγλωσσία και ασάφεια στα εκκλησιολογικά ζητήματα! Αυτή η διγλωσσία και ασάφεια φαίνεται στα θέματα: τι είναι η Εκκλησία, ποια είναι τα μέλη της, τι είναι αίρεση, πως αποδέχεται η Εκκλησία τους αιρετικούς όταν επιστρέφουν σε αυτήν κ.ά.».

.2.18. 2011-11-03. «Η διορθόδοξη συνεργασία στα πλαίσια της προετοιμασίας της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας». Ομιλία του Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα επί τη αναγορεύσει του εις Επίτιμον Διδάκτορα της Θεολογικής Ακαδημίας Αγίας Πετρουπόλεως. 

«(8). Το θέμα των σχέσεων των Ορθοδόξων Εκκλησιών προς τον λοιπόν Χριστιανικόν κόσμον. Αυτό το θέμα για πρώτη φορά συζητήθηκε στα πλαίσια της Διορθόδοξης Προπαρασκευαστικής Επιτροπής του 1986... Σεβαστό μέρος του κειμένου προς το παρόν έχει απαρχαιωθεί και θέλει σοβαρή επανεπεξεργασία εξαιτίας μεγάλων αλλαγών στο διαχριστιανικό διάλογο. Π.χ. ορισμένες προτεσταντικές ομολογίες που πρεσβεύουν άκρως φιλελεύθερες απόψεις έχουν νομιμοποιήσει την ιεροσύνη των γυναικών, τις ομοφυλοφιλικές ενώσεις, και τις χειροτονίες ομοφυλοφίλων. Η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας έχει διακόψει διάλογο με μια σειρά προτεσταντικών ομολογιών για τους παραπάνω λόγους». (Αλλά ...μετέχει στο ΠΣΕ !!!).

+     +     +

 

         Αγιορειτών

3.1.  2016 4ος:  Οι Ιερές Μονές του Αγίου Όρους για την Πανορθόδοξη.

3.2. 2016 4ος: ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΟΥΔΑΣ: «ΟΜΟΦΩΝΙΑ» ΚΑΙ «ΑΥΘΕΝΤΙΑ» ΤΗΣ ΜΕΛΛΟΥΣΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ   (ή όλο το τεύχος της Παρακαταθήκης).

3.3. 2016-05-16: Επιστολή - φωτιά Αγιορειτών πατέρων για την Πανορθόδοξη. «Τοιουτοτρόπως μία τοιαύτη Σύνοδος, η οποία θα αναγνωρίσει ως “εκκλησίες” τους αιρετικούς, παύει να είναι Σύνοδος και αποβαίνει ληστρική, αιρετική και ψευτοσύνοδος».

3.4. 2016-03-17:  Ι. Μ. ΟΣΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ-ΕΠΙ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΚΕΙΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ. Τονίζεται ότι ο Μέγας Βασίλειος θέτει προθεσμία λήξεως στον διάλογο!

3.5. 2016-05-25: Οι 20 Μονές του Αγίου Όρους για την Πανορθόδοξη. Συνιστάται το τελικό κείμενο «να αποφύγει τον όρο Εκκλησία για τους ετεροδόξους, χρησιμοποιούσα αντ' αυτού τους όρους χριστιανικά δόγματα και ομολογίαι». Αλλά και αυτό δεν είναι σωστό, γιατί ούτε Χριστιανικά είναι τα δόγματά τους, ούτε ομολογούν Χριστόν. Επειδή κατά τον απόστολο: «Θεόν ομολογούσιν ειδέναι, τοις δε έργοις αρνούνται, βδελυκτοί όντες και απειθείς και προς παν έργον αγαθόν αδόκιμοι». (Τίτ. 1:16)

3.6. 2016-05-30: Επιφανίου Μοναχού Καψαλιώτη. Για μια γυναίκα (Ελισάβετ Προδρόμου), σύμβουλο στο Εθνικό Συμβ. Ασφαλείας των ΗΠΑ, την CIA, και τον ΟΗΕ που κλήθηκε από τον Οικουμενικό πατρ. Βαρθολομαίο στην Πανορθόδοξη Σύνοδο!

+     +     +

 

         π. Θεοδώρου Ζήση ομοτίμου καθηγητού Α.Π.Θ.

4.1.  2016-03-03:  ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΔΙΚΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:

«ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΟΙΠΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΝ ΚΟΣΜΟΝ».

4.2.  2016-05: Ο π. Θεόδωρος Ζήσης σε προφητικό κείμενο από τον π. Αθανάσιο Μυτιληναίο για την Πανορθόδοξη. (βίντεο)

+     +     +

 

       Δημητρίου Τσελεγγίδη καθηγητού Δογματικής Θεολογίας Α.Π.Θ.

5.1.  2016-04-20: ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ Ε΄ ΠΡΟΣΥΝΟΔΙΚΗΣ ΠΑΝΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ [Σαμπεζύ – Γενεύη, 10-17 Οκτωβρίου 2015]: «ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΛΟΙΠΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΝ ΚΟΣΜΟΝ».

5.2. 23-03-2016: ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ. Εἰσήγηση του Καθηγητή κ. Δημ. Τσελεγγίδη στην ημερίδα για τη Μεγάλη Σύνοδο

+     +     +

       π. Γεωργίου Μεταλληνού ομοτίμου καθηγητού Θεολογικής Αθηνών.

6.1.  2009:  Η Μέλλουσα Πανορθόδοξος Σύνοδος

6.2.  2016-03-08: Κριτική θεώρησις της πορείας του Οικουμενικού Διαλόγου. Χρήσιμο για την εξαγωγή συμπερασμάτων εν όψει σχετικών αναφορών από την Πανορθόδοξη Σύνοδο.

+     +     +


       Αρχιμ. Κυρίλλου Κωστοπούλου, Δρος Θεολογίας:

7.1.  2015-06-18:   Εν όψει της συγκλήσεως της Συνόδου του 2016.

7.2. 2016-04-04: OΡΘΟΔΟΞΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΕΩΣ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΙΣ ΣΑΜΠΕΖΥ, ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ 2016.

7.3. ΓΙΝΕΣΘΕ ΕΤΟΙΜΟΙ (Βιβλίο) - AΡΧΙΜ. ΚΥΡΙΛΛΟΥ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ. ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ 2016.

+     +     +

      Λοιπών μελετητών:

8.1. Ο μακαριστός γέρων Αθανάσιος Μυτιληναίος για τον Οικουμενισμό και για την Ενωμένη Ευρώπη: «Να ξέρετε ότι ο Οικουμενισμός είναι ο τελευταίος πρόδρομος του Αντιχρίστου».

8.2. 2016-03-29: κ. Χρήστου Κων. Λιβανού: Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί (κατά τον λόγο του Οικ. Πατριάρχου) εις μίαν εποχήν, κατά την οποίαν οι θεσμοί γενικώς διέρχονται κρίσιν αυθεντίας.

8.3. 2016-01-29: κ. Ιωάννη Τάτση, Θεολόγου: Πανορθόδοξη τιμωρία των «αγωνιστών της Ορθοδοξίας»;

8.4. 2016-05-10: Επιφανίου Μοναχού (εκ Κύπρου) - Περί της Πανορθοδόξου Συνόδου.


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: 2. ΠΑΡΑΣΥΝΟΔΙΚΕΣ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ

    Σύμπτωση ή κακό σημάδι; Φωτιές κατά των παραδοσιακών Ορθοδόξων από του στόματος του αρχιεπ. Κύπρου και συγχρόνως ...η Κύπρος καίγεται... Πολλές ακόμη επισημάνσεις και σχόλια στο μήνυμα της Συνόδου.

+    +    +

Δείτε video-clips με σχόλια γύρω από τη Σύνοδο της Κρήτης στα:

 Παρασυνοδικά πολυμέσα

+    +    +

 

Αναζήτηση μέσα στο site www.imdleo.gr