2012
 
αξιοσημείωτα πνευματικού ενδιαφέροντος θέματα

Χαρισματική Ελληνική γλώσσα

Νέα Τάξη - γέρ. Εφραίμ Βατοπ

Προφητείες γερόντ. Μακαρίας

γέρ. Γαβριήλ ο Γεωργιανός

γ. Αμβρόσιος - αποφθέγματα  Β

γ. Σίμων Αρβανίτης - διδαχές

Γ. ΠΑΪΣΙΟΣ - Εμπόδιο καταστροφέων

Αποκρυφιστικοί Ολυμπιακοί Λονδίνου









































































































ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ


ΑΠΟΚΛΑΥΨΗ Α


ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ Β






ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΓΕΝΙΚΑ









Χαρισματική η Ελληνική γλώσσα

   Με την ευκαιρία ενός mail, μετά τις προηγούμενες αναφορές μας, όπως στον Επίτομο, επανερχόμαστε για την Ελληνική γλώσσα...

     Sir Steven Runciman:    

    Ο γνωστός Ιστορικός και κορυφαίος Βυζαντινολόγος σερ Στήβεν Ράνσιμαν αφηγείται στην Αναστασία Λαμπρία (Το Βήμα): Είχα την τύχη να πάω στο σχολείο σε μια εποχή που στη Βρετανία οι κλασικές σπουδές ήταν απαραίτητο στοιχείο μιας καλής μόρφωσης. Όταν αργότερα, νεαρός, δίδασκα στο Κέιμπριτζ, οι συνάδελφοι μου στο Trinity College είχαν περισσότερα βραβεία από ό,τι είχε ολόκληρη η Γαλλία. Θυμάμαι ότι όταν ρώτησα τον πιο διακεκριμένο από όλους, τον λόρδο Ράδερφορντ, πού απέδιδε την πληθώρα των λαμπρών επιστημόνων, μού απάντησε ότι οφείλεται στο ότι όλοι είχαν διδαχθεί στο σχολείο τους (Έλληνες) κλασικούς ακόμη και στη μακρινή Νέα Ζηλανδία, όπου εκείνος είχε γεννηθεί και μεγαλώσει, και ότι λυπόταν που οι νέοι επιστήμονες δεν μελετούσαν πια έναν κλάδο που δίνει έμφαση στην καθαρή σκέψη και μια γλώσσα (την Αρχαία Ελληνική) που αποδεικνύει την επιστήμη με τις περισσότερες λέξεις της...

 

 

        Οξφόρδη: 

     Στα δημοτικά της Οξφόρδης θα διδάσκεται η Ελληνική γλώσσα, και το Καίιμπριτζ  δίνει ψηφιοποιημένα στη δημοσιότητα τα χειρόγραφα του Νεύτωνος, της μεγαλοφυΐας αυτής της επιστήμης, που τι παρατηρούμε; Έγραφε τέλεια αρχαία Ελληνικά! Τι σημαίνει αυτό;

    Μελετούσε μάλιστα ο Νεύτων τις έννοιες της Ελληνικής φιλοσοφίας και τους ορισμούς τους.

 

Newton greek text! 

 

Αλλά μήπως αυτό του πλάτυνε το νου, ώστε να μπορεί να συλλάβει κάποια από τα μυστήρια της Φύσης και να εκφράσει τους νόμους των;

    «Το αρχαίο ελληνικό αλφάβητο προκάλεσε πακτωλό αφηρημένων (φιλοσοφικών) εννοιών στον αρχαίο ελληνικό κόσμο, λόγω ενεργοποίησης του εγκεφάλου των χρηστών του» υποστηρίζει ο καθ. Eric Havelock, και τα πειράματα δείχνουν ότι με τα Ελληνικά κάποτε ο ανθρώπινος εγκέφαλος  επανα-προγραμματίστηκε ριζικώς.

   Η συγκλονιστική αυτή μεταβολή στην λειτουργία του εγκεφάλου προκάλεσε, λένε, μία ουσιώδη αλλαγή στην ψυχολογία των χρηστών του αλφαβήτου από την οποία προέκυψε η ανάγκη επικοινωνίας των πολιτών δια της λειτουργίας του θεάτρου.  Δημοσιευμένες έρευνες (όπως της επιστημονικής ομάδας του Ιωάννη Τσέγκου που παρουσιάζονται στο βιβλίο «Η εκδίκηση των τόνων») αποδεικνύουν την θεραπευτική ιδιότητα της αρχαίας Ελληνικής στο νου, ιδιαίτερα των παιδιών, με αναφορές πχ ίασης δυσλεξικών παιδιών. (Βέβαια για τους Χριστιανούς η δύναμη της ψυχής άνοιξε το δρόμο).

 περισσότερα:  Αρχαία Ελληνικά - ανθρώπινος εγκέφαλος

Αναφορά του Αγίου Νεκταρίου

   Πως το θείο δώρο της γλώσσας χρησιμοποιήθηκε από μερικούς σοφούς προγόνους μας, σε συνδυασμό με το συναφές δώρο της θείας Προνοίας, την φιλοσοφία.

    «Η Ελληνική φιλοσοφία είναι η βάση και το θεμέλιο για μία αληθινή ανάπτυξη και μόρφωση. Είναι ο παιδαγωγός του ανθρώπου…

   Η Ελληνική φιλοσοφία εδίδαξε την πρόνοια του Θεού για την ανθρωπότητα, και με τις ορθές από τις θεωρίες της χειραγώγησε ως παιδαγωγός την ανθρωπότητα προς τον Χριστό.

   Η φιλοσοφία υπήρξε και είναι κτήμα των Ελλήνων και κανένας δεν είναι δυνατόν να την αφαιρέσει από αυτούς. Με την διάδοσή της ανάμεσα στα έθνη τα προσελκύει και τους προσφέρει Ελληνικότητα, χωρίς η ίδια να χάνει ποτέ την ελληνικότητά της.

   Όσοι γίνονται οπαδοί της, όσοι ομιλούν την Ελληνική γλώσσα, δεν είναι πια ξένοι, αποβάλλουν κάθε βαρβαρότητα και αποκτούν ελληνικότητα και ευγένεια. Ο προορισμός της Ελληνικής φιλοσοφίας είναι η διάπλαση όλων, κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να γίνονται Έλληνες.

    Η Ελληνική φιλοσοφία γεννήθηκε χάριν του Χριστιανισμού και ταυτίσθηκε με αυτόν, για να εργασθεί για την σωτηρία της ανθρωπότητος. Έλληνες και φιλοσοφία είναι έννοιες αξεχώριστες. Αυτό μαρτυρεί και ο Απόστολος των εθνών Παύλος, όταν αναφέρει: «Οι Έλληνες αναζητούν με πάθος την σοφία». Γιατί ο Έλληνας είναι πραγματικά γεννημένος για να φιλοσοφεί, επειδή είναι γεννημένος για να διδάσκει την ανθρωπότητα».

    Αλλά αντί να είναι αυτό μια αφορμή για τους Έλληνες να υπερηφανευθούν, ας είναι μια αιτία να ενεργοποιηθούν πνευματικά, στην απόκτηση μάλιστα της υπέρ φύσιν Χριστιανικής γνώσης, που ήδη επιλύει όλα τα φιλοσοφικά προβλήματα, και μας καλεί να γίνομε κοινωνοί των αγίων αγγέλων, όχι προσωρινά, αλλά αιώνια.

     Αν δεν λάβομε όμως παιδεία Χριστιανική με βάσεις Ελληνικές, αν και θα ονομαζόμαστε, δεν θα είμαστε Έλληνες. Διότι όπως έλεγε ο Ισοκράτης:

        «H λέξη Έλλην δεν είναι τόσο ένας όρος που χαρακτηρίζει τη γέννηση, όσο τoν  τρόπο σκέψεως, και εφαρμόζεται σε ένα κοινό πολιτισμό μάλλον, παρά σε μια κοινή καταγωγή».

    Με βάση το παραπάνω σκεπτικό, ο Sir Isaac Newton (Νεύτων), για παράδειγμα, ανήκει στον Ελληνισμό.  

Δείτε πως η ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Καίιμπριτζ

-Cambridge Digital Library- προβάλλει τον

 Νεύτωνα: 

«Ο Πλάτων είναι φίλος μου, ο Αριστοτέλης είναι φίλος μου, αλλά ο μεγαλύτερός  μου φίλος είναι η αλήθεια»    Newton Papers

Ένα χαρακτηριστικό του Νεύτωνα ήταν η σοβαρότητα με την οποία αντιμετώπιζε τα θεία, ώστε πχ, όπου και να βρισκόταν, όταν άκουγε να προφέρεται το όνομα του Θεού σηκωνόταν όρθιος σε στάση προσοχής και αν ήταν στο ύπαιθρο έβγαζε το καπέλο του.

περισσότερα:  Ελληνικά - Άγιος Νεκτάριος Πενταπόλεως

Ελληνική, η εννοιολογική γλώσσα!

        Η Αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις από τις οποίες 41.615 λέξεις είναι από την Ελληνική γλώσσα...  (βιβλίο Γκίνες)

       Η Ελληνική με την μαθηματική δομή της είναι η γλώσσα της πληροφορικής και της νέας γενιάς των εξελιγμένων υπολογιστών, διότι μόνο σ' αυτήν δεν υπάρχουν όρια.   (Μπιλ Γκέιτς, Microsoft)

        Η Ελληνική και η Κινέζικη. είναι οι μόνες γλώσσες με συνεχή ζώσα παρουσία από τους ίδιους λαούς και... στον ίδιο χώρο εδώ και 4.000 έτη. Όλες οι γλώσσες θεωρούνται κρυφοελληνικές, με πλούσια δάνεια από τη μητέρα των γλωσσών, την Ελληνική. (Francisco Adrados, γλωσσολόγος).

       Η Ελληνική γλώσσα έχει λέξεις για έννοιες οι οποίες παραμένουν χωρίς απόδοση στις υπόλοιπες γλώσσες, όπως άμιλλα, θαλπωρή και φιλότιμο. Μόνον η Ελληνική γλώσσα ξεχωρίζει τη ζωή από το βίο, την αγάπη από τον έρωτα. Μόνον αυτή διαχωρίζει, διατηρώντας το ίδιο ριζικό θέμα, το ατύχημα από το δυστύχημα, το συμφέρον από το ενδιαφέρον.

       Το εκπληκτικό είναι ότι η ίδια η Ελληνική γλώσσα μας διδάσκει συνεχώς το πως να γράφουμε σωστά. Μέσω της ετυμολογίας, μπορούμε να καταλάβουμε ποιός είναι ο σωστός τρόπος γραφής ακόμα και λέξεων που ποτέ δεν έχουμε δει ή γράψει.

περισσότερα:  Ελληνική γλώσσα!

2022, Ζακ Μπουσάρ: «Η Ελληνική γλώσσα είναι η μητρική γλώσσα του Δυτικού πολιτισμού»!

Ελληνική γλώσσα και θρησκεία

Η ελληνική γλώσσα ως όχημα διάδοσης της χριστιανικής διδασκαλίας

   Καθ. Μπαμπινιώτης.  Ομιλία στην Ορθόδοξη Ακαδημίας Κρήτης, 10 Μαΐου 2008. Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Διάλογοι καταλλαγής», αρ. φύλ. 89, Απρ.- Μάιος - Ιούν. 2008

   Η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, μέσα στην ευρύτερη δραστηριότητά της, έχει και ιεραποστολικό χαρακτήρα, αφού με ποικίλες δράσεις της καλλιεργεί, ενισχύει, προβάλλει και διαδίδει την ορθόδοξη χριστιανική πίστη μας. Δεν είναι τυχαίο ότι το παρεκκλήσι της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης είναι αφιερωμένο στους ιεραποστόλους Κύριλλο και Μεθόδιο. Με αφορμή το έργο των δύο μεγάλων ιεραποστόλων και το έτος (2008) του Αποστόλου Παύλου θα ήθελα να διατυπώσω ορισμένες σκέψεις ως προς τον ρόλο της γλώσσας σε σχέση με τις προσωπικότητες που αναφέραμε. Θέμα μου: «Η γλώσσα ως όχημα διάδοσης της χριστιανικής διδασκαλίας».

   Σπάνια μια γλώσσα έχει συνδεθεί τόσο με μια θρησκεία όσο η ελληνική γλώσσα με τη χριστιανική διδασκαλία. Θα σταθώ σε μερικά σημεία-σταθμούς για τη σύνδεση της ελληνικής γλώσσας με τη χριστιανική διδασκαλία και ευρύτερα με τη θρησκεία, με την Εκκλησία, με τη λατρεία, με την ιεραποστολή, με τον Ελληνισμό.

περισσότερα: Ελληνική γλώσσα και θρησκεία

 

Τα Εβραϊκά (και Αραβικά) είναι Ελληνικά!

      Επί 30 έτη o μεγαλοφυής Εβραίος ερευνητής Joseph Isaac Jahuda συνέκρινε τις  γλώσσες Εβραϊκή και Αραβική προς την Ελληνική Ομηρική. Εξέδωσε το 1982 στο Λονδίνο ένα βιβλίο 680 σελίδων με τίτλο Hebrew is Greek (Τα Εβραϊκά είναι Ελληνικά). Σ’ αυτό αποδεικνύει με πολλά παραδείγματα ότι τα Εβραϊκά και Αραβικά είναι στην πραγματικότητα καμουφλαρισμένα Ελληνικά!

     Μετά την επαφή του με τις Ελληνικές λέξεις αποφάσισε να κάνει συγκριτική έρευνα των συγγενών γλωσσών Εβραϊκής και Αραβικής προς την Ελληνική Ομηρική, που έμαθε κατόπιν. Επί 30 έτη ό μεγαλοφυής ερευνητής συνέκρινε τις 3 γλώσσες, ώσπου εξέδωσε το 1982 στο Λονδίνο (Becket Publications Oxford, 1982, ISBN 0-7289-0013-0) ένα βιβλίο 680 σελίδων με τίτλο HEBREW IS GREEK (Τα Εβραϊκά είναι Ελληνικά) ως και τα Αραβικά, που δεν συμπεριέλαβε στον τίτλο. Το βιβλίο προλογίζει ο Εβραίος καθηγητής Αρχαίων Γλωσσών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (από 1962) Saul Levin.

      Ο συγγραφέας J. Yahuda, υποστηρίζει, ότι «Overwhelming evidence proves conclusively that Biblical Hebrew is camouflaged Greek in grammar as well as vocabulary» Δηλ. Αναντίρρητη απόδειξη επιβεβαιώνει τελικώς ότι τα Βιβλικά Εβραϊκά είναι καλυμμένα Ελληνικά τόσον στη γραμματική όσον και στο λεξιλόγιο και ότι «...the difference between them is a matter of pronunciation. So much that Hebrew cannot be properly understood except through Greek» δηλ. γενικώς η διαφορά μεταξύ τους είναι θέμα προφοράς. Τόσο πολύ ώστε τα Εβραϊκά δεν δύνανται να καταστούν εντελώς αντιληπτά παρά μόνο μέσω των Ελληνικών!

        Παραθέτει δε σε όλες τις σελίδες του βιβλίου του απειράριθμες λέξεις ελληνικές, γραμματικούς τύπους και εκφράσεις που είναι όμοιες με τις Εβραϊκές (χρησιμοποιώντας ως ενδιάμεση επεξηγηματική γλώσσα την Αγγλική) και καταλήγει: «Τhe Jewish, Christian and Islamic cultures the triple pillars of modern civilization have a common Hellenic foundation» δηλ. Ο Εβραϊκός, ο Χριστιανικός και Ισλαμικός πολιτισμός οι τρεις στύλοι του σύγχρονου πολιτισμού έχουν ένα κοινό Ελληνικό θεμέλιο.

      Από τα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα του ερευνητού είναι ότι πολύ πριν την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου (πάνω από 1000 χρόνια πριν) υπήρχαν Έλληνες κυβερνήτες από τη Μαύρη θάλασσα ως τον Ινδικό Ωκεανό.

      Στο παρακάτω απόσπασμα από το κείμενο (της σελ. 132) υποστηρίζεται  ότι ο σώφρων Ιωσήφ, γιος του Ιακώβ που πουλήθηκε από τους αδελφούς του στην Αίγυπτο, και φυλακίσθηκε άδικα κατηγορηθείς από τη γυναίκα του Πετεφρή, ελευθερώθηκε και τιμήθηκε από τον τότε Φαραώ που ήταν Έλληνας κατά τον Yahuda!

       Και ότι ήταν Έλληνας ο Φαραώ, είναι φανερό από τον τίτλο που έδωσε ο ίδιος στον Ιωσήφ: δαφνηφάγος. Αλλά με δάφνες προφήτευαν οι μάντεις στα Ελληνικά μαντεία, ενώ επίσης η δάφνη είναι σύμβολο νίκης. Δηλ. ο Φαραώ αποκάλεσε τον Ιωσήφ «Θεόπνευστο»,  γιατί του απεκάλυψε το νόημα των ονείρων του, αλλά τον απεκάλεσε με τρόπο... Ελληνικό!

   «Ήταν ένας Έλληνας Φαραώ που διοικούσε την Αίγυπτο μέσω ντόπιων αξιωματούχων, όχι ένας Ασιάτης ηπειρωτικός Έλληνας, αλλά ένας Έλληνας από τα αυτοκρατορικά νησιά της Κρήτης ή της Κύπρου. Μεταγενέστερα οι Αιγύπτιοι επαναστάτησαν και έδιωξαν τους Έλληνες, με καταστροφικές συνέπειες για τους Εβραίους: Ανέστη δε βασιλεύς άλλος στην Αίγυπτο, ο οποίος δεν εγνώριζε τον Ιωσήφ» (Έξ. 1,8).

      Κατά τον ερευνητή, οι Εβραίοι πέρναγαν καλά μόνο με τον Έλληνα Φαραώ, ενώ μετά θεωρήθηκαν κι αυτοί σαν Έλληνες και υπέφεραν γι' αυτό:  «... οι Ισραηλίτες υπέφεραν στην Αίγυπτο διότι ήσαν Έλληνες»!

περισσότερα: Τα Εβραϊκά είναι Ελληνικά!


2014:  Αρχαία Ελληνικά στην Αυστραλία!

   Η αρμόδια υπηρεσία Προγραμματισμού Σπουδών και Αξιολόγησης της Βικτόριας (VCAA) ενέκρινε αίτηση της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτόριας να προσφέρει από το 2014 το μάθημα των αρχαίων ελληνικών σε επίπεδο VCE.

   Σημειώνεται ότι οι μαθητές που επιλέγουν το μάθημα των αρχαίων ελληνικών σε επίπεδο VCE, ωφελούνται ιδιαίτερα καθώς έχουν τη δυνατότητα να πάρουν μέχρι 15 πρόσθετα μόρια στην τελική αξιολόγηση της επίδοσής τους.

ΑΥΤΟΙ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΝΣΤΕΡΝΙΖΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΣΚΟΤΑΔΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΚΑΙ ΤΗΣ ...ΡΕΠΟΥΣΗ! Αυστραλία: Τα αρχαία ελληνικά ξανά στα σχολεία

Είμαστε μια λωβοτομημένη κοινωνία χωρίς αρχαία Ελληνικά!

Ο καθηγητής κ. Σταύρος Παπαμαρινόπουλος μιλάει με τον κ. Σαχίνη. (26-6-2015). Βελτιώνεις τα αγγλικά σου μαθαίνοντας αρχαία Ελληνικά! Τα αρχαία Ελληνικά δεν είναι νεκρή γλώσσα! Τα λατινικά είναι νεκρή γλώσσα...

 

https://youtu.be/OHF7Ve8hhSk

 

   30-3-2019. Γαλλικό αίτημα να περιληφθούν τα αρχαία ελληνικά στα μνημεία άυλης κληρονομιάς της UNESCO! Link

   Γαλλική ένωση παρουσίασε το Σάββατο (30 Μαρτίου) ένα μανιφέστο στο οποίο ζητούσε την εγγραφή λατινικών και αρχαίων ελληνικών στον κατάλογο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο συνεδρίου, παρουσία και του Γάλλου υπουργού Παιδείας.

    Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Παιδείας, Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ, χαρακτήρισε το μανιφέστο «εμβληματικό και ουσιώδες» για την προστασία των αρχαίων γλωσσών που είναι «το ζωντανό σφρίγος της δικής μας γλώσσας». Μόνο οι ανθέλληνες πολιτικοί μας δεν καταλαβαίνουν την αξία των αρχαίων Ελληνικών!... Περισσότερα (pdf).

 

 

 

Αναζήτηση μέσα στο site imdleo.gr

 

 

περιεχόμενα και τι είναι νέο 

πολυμέσα