ΘΑ ΠΡΟΚΛΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ ΕΞΑΣΘΕΝΗΜΕΝΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ

Θάνατοι από καρκίνο στη Γιουγκοσλαβία

Ο Βρετανός βιολόγος Ρότζερ Κόχιλ υποστηρίζει πως η χρησιμοποίηση στους βομβαρδισμούς εναντίον της Γιουγκοσλαβίας βομβών που περιείχαν εξασθενημένο ουράνιο, αναμένεται να προκαλέσει άλλους 10.000 θανάτους από καρκίνο.

Βομβαρδισμών επακόλουθα. Μετά την καταστροφή της περιουσίας τους, οι βόμβες με εξασθενημένο ουράνιο θα έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της περιοχής

Ο Βρετανός επιστήμονας λέει πως αναμένει ότι τα όπλα από το εξασθενημένο ουράνιο (DU) που χρησιμοποίησαν τα αμερικανικά βομβαρδιστικά στο Κοσσυφοπέδιο, είναι δυνατόν να προκαλέσουν χιλιάδες θανάτους. Ο καθηγητής Κόχιλ, που έχει δικό του βιολογικό εργαστήριο στη Νότια Ουαλία, έκανε τις δραματικές αποκαλύψεις σε διάλεξη που έγινε στο Λονδίνο.

Είπε πως παρατηρήθηκαν ύστερα από μετρήσεις, σε άλλα σημεία των Βαλκανίων, αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας λίγο μετά την έναρξη των βομβαρδισμών εναντίον της Σερβίας.

Όπως δήλωσε στη διάλεξή του ο καθηγητής Κόχιλ, στα μέσα Ιουνίου, επιστήμονες στην Κοζάνη κατέγραψαν αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας κατά 25% πλέον των κανονικών, όποτε οι άνεμοι φυσούσαν από τη μεριά του Κοσσυφοπεδίου. Οι μετρήσεις έγιναν από επιστήμονες των ΤΕΙ Κοζάνης.

Εκτός από τους Έλληνες επιστήμονες, όμως, και Βούλγαροι συνάδελφοί τους είχαν επισημάνει, την ίδια εποχή, αυξημένα επίπεδα ραδιενέργειας οκτώ φορές υψηλότερα του κανονικού στο βουλγαρικό έδαφος, και 30 φορές υψηλότερα μέσα στη Γιουγκοσλαβία.

Πώς δρα

Τόσο το αμερικανικό Πεντάγωνο όσο και το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας επιμένουν ότι δεν αποτελεί συγκεκριμένη απειλή εναντίον της ανθρώπινης υγείας. Ο καθηγητής Κόχιλ επιμένει, όμως, ότι ενώ σε ανενεργό κατάσταση είναι αρκετά ασφαλές, όταν πλήξει κάποιο στόχο τότε αρχίζει να γίνεται εξαιρετικά επικίνδυνο.

Όταν το DU αναφλεγεί μετατρέπεται σε πολύ ψιλή στάχτη, που μπορεί να μεταφερθεί με τους ανέμους ακόμα και σε απόσταση 300 χιλιομέτρων, και περιέχει στοιχεία εξαιρετικά επικίνδυνα όταν τα αναπνεύσεις.

Τα στοιχεία αυτά επικάθηνται στους πνεύμονες και αντιστέκονται στις προσπάθειες του ανθρώπινου οργανισμού να τα απορρίψει, δημιουργώντας αναστάτωση στο ανοσοποιητικό σύστημα. Από εκεί μπορούν να «μεταναστεύσουν» σε άλλα κύτταρα και συνήθως προτιμούν τα νεφρά.

Κάνοντας υπολογισμούς με βάση την ανακοίνωση του αμερικανικού Πενταγώνου πως μία στις πέντε βόμβες που έριξαν τα αεροσκάφη Α-10 στο Κοσσυφοπέδιο ήταν DU, περισσότερες από 500.000 βόμβες με το επικίνδυνο υλικό ερρίφθησαν. Από αυτές οι μισές εξερράγησαν.

Κίνδυνος για όλους

Όπως υποστηρίζει ο Βρετανός επιστήμονας, το αποτέλεσμα ήταν να απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα ποσότητα που αντιστοιχούσε στο ένα τριακονταχιλιοστό της ποσότητας της ραδιενέργειας που είχε εκλυθεί μετά το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ το 1986.

«Τότε είχαμε όμως καίσιο και στο έδαφος. Εδώ έχουμε ελεύθερα επικίνδυνα σωματίδια στην ατμόσφαιρα», είπε ο καθηγητής Κόχιλ, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι μεγαλύτερες επιπτώσεις θα σημειωθούν περίπου έξι μήνες μετά το τέλος του πολέμου, και μετά έναν χρόνο θα αρχίσουν να παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά καρκίνου, και ιδιαίτερα λευχαιμίας.

«Οι βόμβες DU πίσω από το σύνδρομο του Κόλπου»

Ο Βρετανός καθηγητής παραδέχεται πως υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες για τις ακριβείς επιπτώσεις τού DU, αλλά είναι σημαντικό να ακουστούν οι επικρίσεις που αναφέρουν ότι τα αυξημένα περιστατικά καρκίνων σε ορισμένες περιοχές του Ιράκ μπορεί να είχαν προκληθεί από τη χρήση χημικών όπλων.

Ακόμα, ο καθηγητής Κόχιλ υποστηρίζει πως στη Βοσνία, όπου είχαν χρησιμοποιηθεί βόμβες με DU το 1995, δεν είχαν χρησιμοποιηθεί χημικά όπλα, όπως στην περίπτωση του Ιράκ. «Οι επιδημιολογικές μελέτες δεν θα μπορέσουν να αποδείξουν τις αυξημένες απώλειες.

Αλλά θα αποδείξουν ότι συνδέονται με τη χρήση του επικίνδυνου όπλου. Οι ως τώρα συνολικές ενδείξεις πείθουν ότι πίσω από το «Σύνδρομο του Πολέμου στον Κόλπο» βρίσκεται το DU, όπως και στη Βοσνία.


ΤΑ ΝΕΑ , 02-08-1999  , Σελ.: N35 
Κωδικός άρθρου: A16504N351 

Top