ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ

 

 

Το ζήτημα του Ουκρανικού αυτοκεφάλου το 2020

 

26-12-2019. Μόσχα: Διακόπτουμε την κοινωνία με το Πατρ. Αλεξανδρείας -Ιστορική απόφαση- ΣΧΙΣΜΑ. Οι Ρώσοι Ιεράρχες εξέτασαν σχολαστικά την απόφαση του Πατριάρχη Θεοδώρου Αλεξανδρείας να αναγνωρίσει τη νέα Εκκλησία της Ουκρανίας και εξέφρασαν τη βαθειά λύπη τους για την απόφασή του που καθιστά αδύνατη τη διατήρηση της ευχαριστιακής κοινωνίας μαζί του όπως τόνισαν χαρακτηριστικά.

       Ακόμη θα αποσυρθούν οι ενορίες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που βρίσκονται στην Αφρικανική ήπειρο από τη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, και θα τους δοθεί ένα σταυροπηγιακό καθεστώς. Εκτός από αυτό η Ιερά Σύνοδος της Μόσχας αποφάσισε να διακόψει την λειτουργία του μετοχίου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας επί του θρόνου του Πατριάρχη Μόσχας, ενώ το μετόχι του Πατριαρχείου Μόσχας επί του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας αποφασίστηκε να «υπαχθεί» στην ενορία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κάιρο.

Εκτυπώσιμο: https://www.imdleo.gr/diaf/2020/Ukr-mos-alex.pdf  

 

06-01-2020. Βαρθολομαίος: Ποτέ εις την ιστορίαν του, ο Οικουμενικός Θρόνος δεν παρέμεινεν αδρανής, όταν οι Ορθόδοξοι λαοί προσέφευγαν σ’ αυτόν.

      Ο Παναγιώτατος, σημείωσε ότι «η κανονικώς αστήρικτος και εκκλησιολογικώς έωλος πρωτοβουλία του Πατριάρχου Ιεροσολύμων Θεοφίλου προκάλεσε αλγεινή εντύπωση»...

        Εκτυπώσιμο: https://www.imdleo.gr/diaf/2020/Ukr-ierosol.pdf

10-01-2020. Ηχηρό «Όχι» Αρχιεπισκόπου στην πρόσκληση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων για Πανορθόδοξη.

      Συνήλθε από την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου έως την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020 η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 163ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Αρχικά η ΔΙΣ ενημερώθηκε επί της επιστολής του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ. Θεοφίλου προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο περί της συναντήσεως των Ορθοδόξων Προκαθημένων. Ο Μακαριώτατος απήντησε επ’ αυτής ότι δεν θα μεταβεί στην εν λόγω συνάντηση διότι η σύγκληση συναντήσεων και συνάξεων των Ορθοδόξων Προκαθημένων είναι κανονικό προνόμιο του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου.... (Δόγμα)

23-2-2020. Καθηγητής Κυριαζόπουλος: Το Φανάρι δημιούργησε την ΟCU για ένωση της Ορθοδοξίας με τον Παπισμό.

«Σχεδιάζεται σύνοδος Παπικών και Ορθοδόξων για ένωση μέχρι 2025», υποστηρίζει ο καθ. Κυριάκος Κυριαζόπουλος. Επίσης: Τόνισε ότι το Βατικανό κανόνισε μέσω του «Ποντιφικού Συμβουλίου για την Ενότητα των Χριστιανών» ραντεβού του Αρχιεπισκόπου των ουνιτών της Ουκρανίας (Σβιατόσλαβ Σεβτσούκ - συντ.) με τον Βαρθολομαίο. Εκεί συμφώνησαν να προχωρήσουν οι Οικουμενικές σχέσεις μεταξύ του Επιφανίου και των Ουνιτών στην Ουκρανία.

Εκτυπώσιμο: https://www.imdleo.gr/diaf/2020/Ukr-Ortho-unites.pdf 

+  +  +

      Μια είδηση που επιβεβαιώνει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τα σωτηριώδη δογματικά ζητήματα οι κληρικοί του Επιφανίου.

Παρότι ο π. Ανδρέας Ντουντσένκο (της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας υπό τον Μητροπολίτη Επιφάνιο) επισκέφθηκε με ομάδα προσκυνητών την Βηθλεέμ, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων δεν του έδωσε άδεια να Ιερουργήσει. Αμέσως ο κληρικός της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, απευθύνθηκε στον Καθολικό Επίσκοπο ζητώντας άδεια να λειτουργήσει στον Καθολικό Ναό. "Σήμερα η μέρα ξεκίνησε με Θεία Λειτουργία στη Βηθλεέμ. Με την ευλογία του Μητροπολίτη Περεγιεσλάβ Αλεξάνδρου (Ντραπίνκο) και του Καθολικού Επισκόπου Κιέβου - Ζιτομίρ Αλεξάνδρου Γιαζλοβέτσκι" - έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο εν λόγω κληρικός. Σύμφωνα με τον Spzh.news, Ιεράρχης του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων ανέφερε ότι η εν λόγω εκκλησία που τελέστηκε Θεία Λειτουργία, ανήκει στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. romfea.gr

+  +  +

      Η χωρίς μετάνοια προσχώρηση στην "Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας" της ομάδας του Φιλαρέτου (που συμπεριλαμβάνει και τον Επιφάνιο) καθώς και άλλων, τους έδωσε την εντύπωση ότι δεν έχουν να κάνουν με σοβαρό θεσμό. Έτσι ο Φιλάρετος επέστρεψε στο πατριαρχείο Κιέβου και τελικά ο Επιφάνιος τον έπαυσε. Είδηση: 05 Φεβ 2020 - Φιλάρετος σε Επιφάνιο: ''Δεν είμαι Ιεράρχης της Εκκλησίας σας''. σύνδ. Ενώ: 04 Φεβ 2020 - Ο Επιφάνιος έπαυσε τον Φιλάρετο από μέλος της Ιεράς Συνόδου. σύνδ.  Και άλλος  Επίσκοπος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας επέστρεψε στο ''Πατριαρχείο'' Κιέβου (05 Φεβ 2020-romfea.gr). Έγραψε ο επίσκοπος αυτός (Φιλάρετος της Φαλέστ): «Μέσα σ’ ένα χρόνο της ύπαρξής της η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας δεν κατόρθωσε σε καμία περίπτωση να ενώσει όλους τους Ορθοδόξους της Ουκρανίας, καταλήγοντας αντικείμενο μηχανορραφιών ορισμένων πολιτικών δυνάμεων». (23-2-202-Romfea.gr).

26-2-2020. ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΑΜΜΑΝ - ΑΙΧΜΕΣ ΓΙΑ "ΤΙΜΩΡΙΑ" ΘΕΟΦΙΛΟΥ...  Σε διάλογο καλούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη οι συμμετέχοντες Προκαθήμενοι στην «Αδελφική» Συνάντηση Ορθόδοξων Εκκλησιών στο Αμμάν, ενώ τονίζουν ότι μόνο με Πανορθόδοξη Σύνοδο θα γίνει η επίλυση του «Ουκρανικού». Η Σύνοδος υπό τον Θεόφιλο δεν έγινε για να πάρει αποφάσεις και δεν μπορεί να θεωρηθεί Πανορθόδοξη.

Εκτυπώσιμο: https://www.imdleo.gr/diaf/2020/Ukr-Amman.pdf

27-2-2020. Προσφυγή της Π.Ο.Ε. στο ΣτΕ. O Γεώργιος Τραμπούλης, Διευθυντής Σύνταξης της εφημερίδας “Ορθόδοξος Τύπος” μιλάει για την προσφυγή που έγινε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το Ουκρανικό ζήτημα.

Η προσφυγή της Π.Ο.Ε. στο ΣτΕ δεν έγινε για την ουσία του θέματος, που αφορά την θεολογία, αλλά συγκεκριμένα για την καταπάτηση του Καταστατικού Χάρτη και άλλων νόμων του Κράτους από την Διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά την συνεδρίαση της 12ης Οκτωβρίου. Διότι αφ' ενὸς δεν διεξήχθη ψηφοφορία και αφετέρου δεν τηρήθηκαν πρακτικά συνεδριάσεως, ως μαρτυρούν οι ίδιοι οι Ιεράρχες αλλά και τα επίσημα ανακοινωθέντα.

Για τους λόγους αυτούς η απόφαση της Ιεραρχίας είναι μη νόμιμη και πρέπει να ακυρωθεί από το αρμόδιο δικαστήριο, που είναι το Συμβούλιο της Επικρατείας. (ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ)

9-3-2020. Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας: Το θέμα της Ουκρανίας δεν έκλεισε. Ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας στην εκπομπή «Εκκλησία και κόσμος».

Βολοκολάμσκ Ιλαρίων: Υπάρχει, ξέρετε, το απόφθεγμα Roma locuta, causa finita – «Η Ρώμη τοποθετήθηκε, το θέμα έκλεισε», αλλά τώρα μας λένε ότι εάν ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως αποφάσισε κάτι, τότε όλοι θα πρέπει απλώς να υποταχθούμε, δηλαδή «η Ιστανμπούλ τοποθετήθηκε, το θέμα έκλεισε». Αλλά το ζήτημα της Ουκρανίας δεν έκλεισε. Η Ιστανμπούλ τοποθετήθηκε, εξέδωσε τόμο, αλλά δεν τον αποδέχθηκαν οι άνθρωποι: η ιεραρχία δεν τον αποδέχθηκε, ο κλήρος δεν τον αποδέχθηκε, αυτό σημαίνει ότι δεν έκλεισε το θέμα και η ιστορία θα έχει συνέχεια.

Εκτυπώσιμο αρχείο pdf

09-03-2020. Κυριακή (8 Μαρτίου) της Ορθοδοξίας. Οικουμενικός πατριάρχης: Η αναγνώριση του Ουκρανικού, η ενότητα και η Ορθοδοξία!

Οικουμενικός: Η αντίδρασις εις το Ουκρανικόν Αυτοκέφαλον ουδέν έχει κανονικόν και εκκλησιολογικον έρεισμα, αλλά είναι απόρροια εμπροθέτου και όλως βλαπτικής μετατροπής της Εκκλησίας, της θεοϊδρύτου και θεανθρωπίνης «κοινωνίας θεώσεως», εις εγκόσμιον καθίδρυμα...

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος: «Κατανοούμε πως στην Πόλη αυτή αλλά και σε πόλεις της άμεσης δικαιοδοσίας της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως συνήλθαν όλες οι Οικουμενικές Σύνοδοι. Εδώ κατωχυρώθη το δόγμα της Εκκλησίας∙ εδώ εθριάμβευσεν η Ορθοδοξία∙ εδώ κατηργήθη η πλάνη».

Εκτυπώσιμο αρχείο pdf

Νεότερα.

      Ο κωρώνα-ιός έγινε αφορμή να πληγεί το κύρος αξιόλογων ιεραρχών, μάλιστα ταγμένων υπέρ του Επιφανίου της νέας Ουκρανικής Εκκλησίας. Τορπιλίζεται έτσι κάθε σοβαρότης ληφθεισών αποφάσεων, ίσως ακόμη προκειμένου και περί της Συνόδου της Κρήτης. Συγκεκριμένα ο μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος έγραψε στην υπουργό παιδείας:

   ...Τέλος, ἐπειδή ἀναφερθήκατε στήν Ἱερά Σύνοδο καί τόν Μακαριώτατο θέλω νά σᾶς πῶ ὅτι αὐτό τό διάστημα ἔχουμε κατάλυση τοῦ συνοδικοῦ συστήματος. Στήν ἀπόφαση ἡ ὁποία ἐλήφθη τήν 1η Ἀπριλίου στήν συνεδρίαση τῆς Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου καί στήν ἐγκύκλιο πού μᾶς ἀπεστάλη μᾶς ἐνημέρωναν ὅτι οἱ ναοί θά εἶναι ἀνοιχτοί καθημερινά ἀπό τίς 11 τό πρωί ἕως τήν 1 τό μεσημέρι καί τήν Μεγάλη Παρασκευή ἀπό τήν 1 τό μεσημέρι ἕως τίς 5 τό ἀπόγευμα.

    ἐκπρόσωπος τύπου τῆς Ἱερᾶς Συνόδου (μητροπ. Ιερόθεος), μέ τήν σύμφωνη γνώμη τοῦ Μακαριωτάτου, ὅπως ὁ ἴδιος ἐδήλωσε, χωρίς νά ἔχει τέτοιο δικαίωμα, καθώς θά ἔπρεπε νά ὑπάρξει νέα συνεδρίαση τῆς Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου, ἀκύρωσε αὐτήν τήν συνοδική ἀπόφαση καί ἔδωσε τήν δυνατότητα νά ὀνειδισθεῖ κλῆρος καί λαός γιά τήν πίστη του. Αὐτό μπορεῖ νά σᾶς διευκόλυνε, διότι ὁλοφάνερα εἴχατε χαράξει τήν γραμμή σας. Ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος ὅμως ἐτρώθη καί αὐτό δέν νομίζω ὅτι πρέπει νά μείνει χωρίς θεραπεία. πηγή: pentapostagma

Εκτυπώσιμο: 22.04.2020 Επιστολή του Μητροπολίτη Κερκύρας: «Έχουμε κατάλυση του συνοδικού συστήματος»!

+ + + + + +

     Η συνεχιζόμενη χαλαρή αντίδραση της Ελλαδικής Εκκλησίας, και κυρίως του οργάνου της (ΔΙΣ) και του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, στην ανάμειξη της πολιτείας σε λειτουργικά θέματα, με αφορμή τον κορωναϊό, αυξάνει τις αντιδράσεις των πιστών, αλλά και την αίσθηση εκκοσμίκευσης των εκκλησιαστικών παραγόντων της εποχής μας.  

   Γράφει (1-5-2020) ο σεβ. Κισάμου Αμφιλόχιος: Η πίστις είναι υπόθεσις της εκκλησιαστικής κοινότητας. Δεν υπόκειται ούτε στα... «δικαιώματα», ούτε στις... «υποχρεώσεις» του πολίτη, σε σχέση με το Κράτος του. Εις ότι αφορά δε τα θέματα της πίστεως, ο πιστός λογοδοτεί και αναφέρεται εις την Εκκλησία του και όχι στην «επιστημονική κοινότητα».

     Ναι, αλλά η Εκκλησιαστική κοινότητα έχει ποιμένες για να οδηγούν τα λογικά πρόβατα του Χριστού. Τι γίνεται όταν αυτοί "πιάνονται στον "ύπνο" από τα γεγονότα του κορωναϊού; Τι άραγε αναμένει ποιμένες και πρόβατα από το σφράγισμα των ναών κατ' αρχάς, και τις συμπιεσμένες και χωρίς λαϊκή εκπροσώπηση λειτουργίες κατόπιν; «Μβόσκουσιν ποιμένες ἑαυτούς; οὐ τὰ πρόβατα βόσκουσιν οἱ ποιμένες»; (Ιεζ. 34:2). Ακόμα και οι λειτουργίες χωρίς τη συμμετοχή λαϊκών κατακρίνονται διά του προφήτου Ιεζεκιήλ. Πως είναι δυνατόν να βόσκουν οι ποιμένες τον εαυτό τους μόνο; Δεν αναδείχθηκαν ποιμένες για να βόσκουν τα πρόβατα;

   Και πως μια ομάδα αρχιερέων (της ΔΙΣ), επιβάλλει σιγή σε όλους τους αρχιερείς, σαν αυτοί να είναι αυθεντίες και οι υπόλοιποι απλοί υποτακτικοί τους; Είναι ή δεν είναι συνεχιστές του αποστολικού αξιώματος οι επίσκοποι; Υπήρξε ποτέ απαγόρευση του λόγου από τον ένα απόστολο στον άλλο; Όταν υπήρχε πρόβλημα γινόταν αποστολική σύνοδος. Εδώ ζητείται η σύγκληση της ιεραρχίας για τα μέτρα που λαμβάνει η Εκκλησία σε σχέση με τις αποφάσεις της πολιτείας και η ΔΙΣ αποφαίνεται ότι αυτό είναι αχρείαστο! Αθωώνει τον πρωθυπουργό για την εισπήδησή του σε εκκλησιαστικές αρμοδιότητες, ώστε σαν αντιπρόσωπος του (δικού του;) Θεού στη γη να απαγορεύει τις θείες λειτουργίες, και αντιπαρέρχεται τις ευθύνες των υπευθύνων αρχιερέων για τη μακρά ύπνωσή τους.  Η ΔΙΣ ομοφώνως απεφάσισε την μη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, διότι: ήδη η Πολιτεία διά του κυρίου Πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών και ιατρών απεδέχθη την παρέμβαση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου και της ΔΙΣ διά της από 22.4.2020 επιστολής προς τον κ. Πρωθυπουργό περί της συμμετοχής των πιστών στη λειτουργική ζωή της Εκκλησίας βάσει των απαραίτητων μέτρων υγιεινής. σύνδ.

    Τώρα λοιπόν, μετά δύο μήνες κλειστών εκκλησιών για τον πιστό λαό (από 16 Μαρτίου), ανοίγουν "με αυστηρά μέτρα" οι εκκλησίες, και αυτό δικαιώνει τον αρχ. Ιερώνυμο και τακτοποιεί το θέμα; Δεν θα υπάρξουν πολλαπλές συνέπειες;

     Γράψαμε για γενικότερες επιπτώσεις, ήδη.    Εδώ μας ενδιαφέρει να επισημάνομε ότι το κύρος των ιεραρχών που "πιάσθηκαν στον ύπνο" από την κοσμική εξουσία, τορπιλίζει τη σοβαρότητα όσων συνοδικών αποφάσεων πάρθηκαν από αυτούς. Μεταξύ αυτών είναι η Σύνοδος του Κολυμβαρίου της Κρήτης και οι αποφάσεις για το Ουκρανικό. Και αν θεωρείται ότι οι άλλοι μόνο πρέπει να μετανοούν και όχι και οι αρχιερείς, τότε η αναξιοπιστία συνεχίζεται και θα έχει επιπτώσεις στα μελλοντικά ζητήματα, όπως των ηλεκτρονικών ταυτοτήτων... 

     Θα έπρεπε να παραδεχθούν τα λάθη τους αυτή την περίοδο και οι ιεράρχες, διότι είναι μια περίοδος που τουλάχιστον δίνει τη δυνατότητα να κερδίσομε χαμένο έδαφος διά της ταπεινώσεως... Όπως είπε (18-4-2020) ο σεβ. Φθιώτιδος Συμεών:

    Ταπεινωθήκαμε όλοι τούτη την περίοδο αυτής της δοκιμασίας σε βαθμό που δεν το περιμέναμε ποτέ στην ζωή μας. Ας αναρωτηθούμε, όμως, αδελφοί μου: Μήπως εφαρμόσθηκε σε μας η πάγια διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας μας, η οποία τονίζει ότι όταν οι άνθρωποι αρνούμαστε εκουσίως την ζωή της ταπεινότητας, την αρετή δηλαδή της ταπείνωσης, ακόμη και σε μικροπράγματα της καθημερινότητας μας, τότε η αγάπη του Θεού, επιτρέπει για την σωτηρία μας να έλθουν ακούσιες ταπεινώσεις, όπως αυτές που μας επιβλήθηκαν με την προσωρινή αναστολή ουσιωδών ελευθεριών, προκειμένου να βρούμε τον πραγματικό μας εαυτό και το νόημα το αληθινό της ζωής; Σύνδ.

    2-5-2020. Κυθήρων: ...ἐνδέχεται καί ἄλλες παρατάσεις παρακωλύσεως τῆς Θείας Λατρείας νά δοθοῦν. Διά τόν λόγον αὐτόν ὑποβάλλω θερμοτάτην παράκλησιν, ἐάν ἐπιβεβαιωθοῦν αὐτοί οἱ φόβοι μας, ἐγκαίρως νά συγκαλέσητε τήν Ἱεράν Σύνοδον τῆς Ἱεραρχίας τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος διά νά ἀποφασίσῃ ὡς τό ὑπέρτατον ἁρμόδιον ἐκκλησιαστικόν ὄργανον. Καί θά εἶναι ἐπιβεβλημένον αὐτό, καθ’ ὅτι ὅλαι αἱ προμνημονευθεῖσαι Ἀποφάσεις τῆς Δ.Ι.Σ. ἠγνοήθησαν καί ἠκυρώθησαν, καθ’ ἅ εἴπομεν.  Διαβάστε: Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΑΩΝ

 

    21-06-2020. Φιλάρετος: «Ο Βαρθολομαίος χορήγησε την Αυτοκεφαλία για να εκδικηθεί την Μόσχα». Ο Επικεφαλής του λεγόμενου "Πατριαρχείο Κιέβου" Φιλάρετος Ντενισένκο σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι ΖΙΚ δήλωσε πως ο Οικουκενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χορήγησε τον Τόμο Αυτοκεφαλίας στη νέα Εκκλησία της Ουκρανίας για να εκδικηθεί το Πατριαρχείο Μόσχας επειδή δεν συμμετείχε στην Σύνοδο της Κρήτης το 2016.

     1-07-2020. Φιλάρετος: «Αν δεν υπήρχε Πατριαρχείο Κιέβου που θα έδινε Τόμο το Φανάρι»; «Εάν δεν υπήρχε το Πατριαρχείο Κιέβου σε ποιον θα έδιναν τον Τόμο; Μήπως θα τον έδιναν στον Ντραμπίνκο ή στον Συμεών (σ.σ. Ιεράρχες του Πατριαρχείου Μόσχας που προσχώρησαν στη νέα αυτοκέφαλη Εκκλησία). Αφού ο ένας Μητροπολίτης Αλέξανδρος έχει μόνο μια ενορία, ενώ ο άλλος Μητροπολίτης Συμεών είχε 300 ενορίες και τον ακολούθησαν μόνο 20 - 30. Σ’ αυτούς θα έδιναν τον Τόμο;

     29-07-2020. Ιεράρχης της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας κατά του Προέδρου Ζελένσκι.  Ο Αρχιεπίσκοπος Χάρκοφ της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας Αθανάσιος χαρακτήρισε «τεράστια προδοσία του προέδρου Ζελένσκι και του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας» την επίτευξη της συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή του Ντονμπάς. Ο Ουκρανός ιεράρχης μάχεται τους Ουκρανούς της ανατολικής Ουκρανίας, τα τσιράκια του Πούτιν, όπως λέει! Τι ενότητα έφερε τότε η νέα Εκκλησία; Θέλει μάλιστα να εξοντώσει τον τωρινό πρόεδρο, αλλά λυπάται: «Γιατί δεν είμαι ελεύθερος σκοπευτής, γιατί δεν ξέρω να πυροβολώ»!...

    Εκτυπώσιμο (3 αρχεία): https://www.imdleo.gr/diaf/2020/Ukr-Filaretos_7.pdf

+ + + + + +

    30-07-2020. Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: «Οι Τόμοι Αυτοκεφαλίας εκχωρήθηκαν από το Πατριαρχείο χωρίς συνομιλίες σε πανορθόδοξο επίπεδο». Συνέντευξη στην ουκρανική ιστοσελίδα "Strana.ua" παραχώρησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Τένεδο. Είπε μεταξύ άλλων: "Ο Φιλάρετος αποκαταστάθηκε στο επισκοπικό του αξίωμα ως πρώην Μητροπολίτης Κιέβου. Το αποκαλούμενο Πατριαρχείο Κιέβου δεν υπάρχει και δεν υπήρχε ποτέ, ενώ η παροχή αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας δεν ήταν συνδεδεμένη με την πολιτική ή τη γεωπολιτική".

     Εκτυπώσιμο: https://www.imdleo.gr/diaf/2020/Ukr-Barth-7.pdf

+ + + + + +

Μαρτυρία από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης (1821) της αντιπαράθεσης των Αγιορειτών Ουκρανών (Μικρορώσων) προς τους (άλλους) Ρώσους Μοναχούς. Αναγράφεται ότι  τότε, ακόμη και σε επίπεδο Μοναχών, οι πρώτοι μισούσαν τους δεύτερους!

Παρατίθεται σχετικό απόσπασμα από βιβλίο, στο οποίο επίσης αναγράφεται η βεβαίωση της Θεοτόκου στους Αγιορείτες ότι δεν θα τους εγκαταλείψει και ότι δεν πρέπει να αναχωρήσουν από το Όρος όσο υπάρχει η εικόνα της στη Μονή Ιβήρων. 

       Εκτυπώσιμο:  https://www.imdleo.gr/diaf/2020/mikro-russians.pdf

+ + + + + +

24 Οκτ. 2020. Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος αναγνώρισε αιφνιδιαστικά τον Επιφάνιο ως αρχιεπίσκοπο Ουκρανίας. Σε ένα αρχείο πέντε σχετικά κείμενα.

Εκτυπώσιμο:  https://www.imdleo.gr/diaf/2020/Cyprou-anagn-Epif.pdf

+ + + + + +

29-11-2020. Κατά το διήμερο, 23 και 25 Νοεμβρίου 2020, συνήλθε εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου «… και απεφάσισε, όπως μη εναντιωθεί στην ως άνω απόφαση του Μακαριωτάτου». Ενώ οι Συνοδικές αποφάσεις είναι δεσμευτικές για όλους, όπως δήλωσε ο μητροπολίτης Πάφου, εν τούτοις εναντιώνονται μεταξύ τους, λέει ο κ. Ανδρέας Παπαβασιλείου.

Εκτυπώσιμο: https://www.imdleo.gr/diaf/2020/Ukr-papabas.pdf

+ + + + + +

Το Ουκρανικό ζήτημα το 2021
Το Ουκρανικό ζήτημα το 2019

Το Ουκρανικό ζήτημα το 2018

headless sign

 

Διαβάστε τι γράφαμε για την
Ου-κρανική εποχή!...
(που διακηρύσσεται σαν ακέφαλη από όσους αναμένουν σαν κεφαλή τον Μεσσία της Νέας Τάξης - Αντίχριστο).