Γέροντος Σωφρονίου Σαχάρωφ

του Αγιορείτου, και κτήτορος Μονής στο Essex της Αγγλίας:

                                                                                                                            

                                                              

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σύντομο βιογραφικό:

    Ο Γέροντας Σωφρόνιος γεννήθηκε στην Μόσχα την 22α Σεπτεμβρίου του 1896, σπούδασε στην Ακαδημία των Καλών Τεχνών το 1915-1917, και στην Σχολή Ζωγραφικής, Γλυπτικής και Αρχιτεκτονικής στην Μόσχα το 1920-1921.

    Στην συνέχεια έζησε στο Παρίσι μεταξύ των ετών 1922-1925, αφού πέρασε για λίγο από την Ιταλία και το Βερολίνο. Ακολούθως μετέβη στο ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ και εκεί ασκήθηκε μεταξύ των ετών 1925 - 1947, καταρχάς στο "Ρωσικό" Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονος και στην συνέχεια στα «φρικτά Καρούλια», αλλά και στο σπήλαιο της Αγίας Τριάδος πλησίον της Ιεράς Μονής του Αγίου Παύλου ως ερημίτης μοναχός.

    Επέστρεψε στο Παρίσι και παρέμεινε εκεί μεταξύ των ετών 1947-1959. Τέλος πήγε στην Αγγλία, στην κομητεία του Essex, το 1959, όπου ίδρυσε την Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού, υπό την πνευματική δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, όπου και εκοιμήθη την 11η Ιουλίου του έτους 1993 σε βαθύτατο γήρας, ήτοι στην ηλικία των 97 ετών. Έζησε έναν αιώνα περνώντας από πολλές κοινωνικές, πνευματικές και παγκόσμιες καταστάσεις. (σελ. 28)

 

 

 

αριστερά, εξωτ. αγιογράφηση κτιρίου στη Μονή του Έσσεξ, με την παράσταση της κιβωτού του Νώε, στην οποία μπαίνουν τα ζώα.

Δείτε τις διδαχές,

με σημείωση Λεοντίου Μοναχού, σε pdf  

2010 (άγιος Φιλούμενος)