Για την γρίπη και τις ασθένειες γενικά:

Οι ασθένειες μας βοηθούν στην μετάνοια, και οι άγιοι της Εκκλησίας δεν έβλεπαν μόνο τρωτά σημεία σ' αυτές, αλλά αντίθετα μάλλον ήταν ευχαριστημένοι όταν τους «επισκεπτόταν ο Θεός» διά των ασθενειών.

Ο γέροντας Παΐσιος έλεγε: «Αν καταλάβουμε τι θησαυρό αποταμιεύουμε από τον πόνο των δοκιμασιών, δεν θα γογγύζουμε, αλλά θα δοξολογούμε τον Θεό σηκώνοντας το σταυρουδάκι που μας χάρισε, οπότε και σε τούτη την ζωή θα χαιρόμαστε, και στην άλλη θα έχουμε να λάβουμε και σύνταξη και «εφάπαξ». Ο Θεός μας έχει εξασφαλισμένα κτήματα εκεί στον Ουρανό. Όταν όμως ζητούμε να μας απαλλάξει από μια δοκιμασία, δίνει αυτά τα κτήματα σε άλλους και τα χάνουμε. Ενώ, αν κάνουμε υπομονή, θα μας δώσει και τόκο».
 

Γρίπη:

Η γρίπη είναι μια πολύ μεταδοτική λοίμωξη των πνευμόνων και των ανώτερων αεραγωγών προκαλούμενη από μόλυνση κάποιου από τους τρεις ιούς της, A, B ή C. Ο ιός μεταδίδεται σε σταγονίδια σάλιου που αποβάλλονται με το βήχα ή το φτάρνισμα στον αέρα από τα προσβεβλημένα άτομα. Η συνήθης γρίπη είναι μερικές φορές πιο επικίνδυνη από τις "πανδημικές" του τύπου H1N1.

ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ:

Απαντήσεις σε ερωτήσεις που γίνονται συχνά για τη γρίπη
 

Πανδημική γρίπη
Οι ιοί της γρίπης μεταβάλλονται διαρκώς ώστε να παράγουν νέα στελέχη. Οι πανδημίες γρίπης προκύπτουν όταν αναπτυχθεί κάποιος ιός που είναι εντελώς διαφορετικός από όλα τα προηγούμενα μικροβιακά στελέχη. Πολύ λίγα άτομα θα είναι άνοσα στα νέα μικροβιακά στελέχη, καθώς θα είναι η πρώτη φορά που εκτίθενται σε κάποιο από αυτά. Αυτές οι συνθήκες διευκολύνουν κατά πολύ την εξάπλωση του ιού, προσβάλλοντας μεγάλο αριθμό ατόμων.

Μία από τις χειρότερες πανδημίες που έχουν καταγραφεί είναι η Ισπανική γρίπη (1918-1920) που πρόσβαλε το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού και προκάλεσε 20 - 40 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως. Πιθανολογείται ότι το πανδημικό μικροβιακό στέλεχος προήλθε από την Κίνα ή τη Βόρειο Αμερική και μεταδόθηκε στην Ευρώπη μέσω πλοίου που έφτασε στη Γαλλία τον Απρίλιο του 1918.

Από τη Γαλλία, η μόλυνση εξαπλώθηκε σε στρατιώτες που πολέμησαν κατά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και συνέχισε να εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη. Μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, το μικροβιακό στέλεχος μετέβαλε τα χαρακτηριστικά του (μετάλλαξη) και έγινε πιο μολυσματικό, με 10πλάσια αύξηση των ποσοστών θανάτου.

Προβλέπεται ότι οι μελλοντικές πανδημίες θα ξεκινήσουν από την Κίνα, όπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού κατοικεί κοντά σε πουλερικά και χοίρους, που είναι γνωστό ότι μεταδίδουν την γρίπη. Τα πανδημικά πρότυπα υποδεικνύουν ότι η επόμενη πανδημία θα παρουσιαστεί πριν το 2017, αλλά με αυξημένες επιστημονικές γνώσεις και ανοσοποίηση, οι επιδράσεις της πανδημίας αυτής θα πρέπει να είναι πολύ μικρότερες από των προηγούμενων.

Πανδημίες από τον περασμένο αιώνα

Όνομα πανδημίας

Έτος Θάνατοι παγκοσμίως

Ισπανική γρίπη

1918-1919

20-40 εκατομμύρια

Ασιατική γρίπη

1957-1958

1 εκατομμύρια

Γρίπη του Χονγκ Κονγκ

1968-1969

1-4 εκατομμύρια

Τα παραπάνω και περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο ELF


Ενημερώσεις:

1. Ενημερώσεις online για ασθένειες και περιστατικά στην Ελλάδα (Medisys) 

2. Στατιστικές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε πίνακα 

 

περιεχόμενα